Полша прехвърля МиГ-29 на Украйна

Във Варшава разбили руска шпионска мрежа

На края на живота си, апаратите са все още годни, според полския президент

Варшава очаква и други страни да се включат в плана

Варшава ще прехвърли четири съветски изтребителя МиГ-29 на Украйна през следващите дни, “като първа стъпка” от общ пакет военна помощ, каза полският президент Анджей Дуда, цитиран от АФП.

“Други апарати в момента са в процес на възстановяване и вероятно ще бъдат прехвърлени в последствие”, добави държавният глава, като уточни, че Полша разполага с около петнадесет МиГ-а, наследени през 90-те години от въоръжените сили на Германската демократична република, ГДР.

“Тези МиГ-ове все още са на въоръжение в полските ВВС. Това са последните години на живот на тези апарати, които все още остават в по-голямата си част оперативни”, каза президентът Дуда. Запитан за другите страни в тази коалиция, той отговори, че това е Словакия, но “разбира се, че сме отворени и за други участници. Категорично искаме нашата дейност да се осъществява в рамките на коалиция”. Прехвърлените в Украйна МиГ-ове ще бъдат заменени от южнокорейски самолети FA-50 и американски F-35, посочват наблюдатели.

Същевременно бе съобщено, че службите за сигурност на Полша са разбили руска шпионска мрежа. Според министъра на отбраната Мариуш Блашчак групата е представлявала “реална” заплаха.

Според данни на разследващи полски медии шестима чуждестранни граждани, заподозрени в събиране на информация от името на руските тайни служби, са били арестувани от полските разузнавателни служби. Предполагаемият шпионски кръг е инсталирал камери на магистрали и железопътни линии - включително близо до летище, използвано за доставка на западни оръжия в Украйна.

Около 400 руски служители на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие - около половината от общия им брой в Европа - са били експулсирани, според служители на западни специални служби, говорели пред електронно издание “Политико” при условие за анонимност.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"