Поне 300 убити и ранени руснаци в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Кремъл не разполага с нови данни

Поне 300 мъже, работещи за свързваната с Кремъл частна военна компания “Вагнер”, са убити или ранени в Сирия миналата седмица, твърдят три източника на Ройтерс, които са запознати със случилото се.

Руски военен лекар заяви, че около 100 са убитите, а познат на няколко от бойците твърди за над 80 жертви. Загубите съвпадат с битка на 7 февруари край сирийския град Дейр аз Зур, където по данни на САЩ водената от Вашингтон коалиция е атакувала сили, лоялни на президента Башар Асад.

Първоначално бе съобщено, че убитите са сирийци, но впоследствие се появиха твърдения, че са били руснаци. Кремъл от своя страна обяви, че работи с данни за военнослужещите в Сирия и няма информация за други руснаци там.

Подозренията за подобни загуби на Москва показват далеч по-голямата руска военна намеса в Сирия и засиления риск от пряк сблъсък със САЩ в арабската страна.

Ранените наемници от “Вагнер” са евакуирани от Сирия през последните няколко дни и са изпратени в четири руски военни болници, твърдят пет запознати източници на Ройтерс. Военният лекар заявява, че в неговото лечебно заведение са настанени над 50 бойци, една трета от които са тежко ранени. Те били върнати със специално оборудвани за лечение военно-транспортни самолети. Според друг източник в понеделник в Москва пристигнали минимум 3 самолета с ранени. Бившият руски депутат Виктор Алкснис пък твърди, че получил информация за 334 убити.

В четвъртък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че според предварителни данни вероятно 5-ма руснаци са загинали в района на Дейр аз Зур. Но отрече те да са били част от редовната армия.

Вчера и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че няма нови данни за броя на убитите руснаци в Сирия. Ден по-рано той каза, че президентът Владимир Путин не е засекретявал информация от такъв характер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"