Популярна заблуда: Отслабваме със сода и лимон

И двете съставки имат полезни свойства, но не очаквайте чудеса върху кантара

Могат да влошат заболявания на стомашно-чревния тракт, да увредят зъбния емайл и да провокират скокове на кръвното налягане

Содата с лимон е един от онези продукти за отслабване, на които популярните слухове приписват специални сили, защото са евтини и лесни за прилагане. Безопасно ли е да се приема сода за хляб срещу излишните килограми? Откъде изобщо идва тази идея?

Американската диетоложка Ребека Ууд, автор на книгите „Детокс и прочистване: Съвети“ и „Новата пълна енциклопедия на храните“, твърди, че съвременните хора са склонни да изпитват специфични „токсични болки“, причинени от натрупването на ефектите от постоянното вътреклетъчно окисляване. Тази невероятна болест на съвременния градски жител може да се прояви по различни начини - от постоянна умора, летаргия и занемарен външен вид, до напълно реални главоболия, мускулни и други болки. Според Ребека Ууд това може да означава, че тялото ви се нуждае от повече алкални вещества.

Киселинно-алкалният баланс, благоприятен за организма, е в диапазона 7,26-7,40. „Веднага щом има изместване към по-киселинно рН, ние чувстваме необосновано общо неразположение и имаме проблеми със съня“, обяснява известният канадски здравен експерт Брендън Брейзър.

Ребека Ууд нарича содата за хляб, натриевия бикарбонат, просто, евтино и доказано лекарство, което може да изравни киселинните и алкалните нива в тялото. Според нея е достатъчно редовно да консумирате сода в чиста форма, за да коригирате pH - това ще има благоприятен ефект върху здравето и в резултат ще ви помогне да отслабнете, тъй като метаболитните процеси в организма се нормализират.

Спътник на содата в народната рецепта за отслабване е пресният лимон или по-точно лимоновият сок. Какво допринася той? Ана Луиз Гитълман, автор на книгата „Fat Flushing Foods“, вярва, че пиенето на чист лимонов сок директно ускорява работата на черния дроб и стимулира жлъчния мехур, което е изключително важно, тъй като черният дроб играе неблагодарната роля на филтър за токсини.

Лимоновият сок действа като лек диуретик, стимулира метаболитните процеси в организма и „отмива“ токсичните ефекти от клетъчното окисление. Пиенето му подобрява храносмилането и съответно помага за по-пълното усвояване на компонентите на всяка здравословна диета. В допълнение, лимоните са щедър източник на витамин С. Те съдържат и терпеновия въглеводород лимонен, който стимулира лимфния поток.

Киселите храни не променят непременно pH в „кисела“ посока. И точно пресните лимони са живо потвърждение на този феномен: плодът, който е алегория на киселина, въпреки че собственото му pH е едва 2, след като попадне в храносмилателния тракт променя свойствата си и се превръща в антиоксидантен продукт. Грейпфрутът, ананасът и ябълковият оцет се държат по подобен начин. Те също са спечелили слава като продукти, които насърчават загубата на тегло.

Ана Луиз Гитълман препоръчва да се пие сок от поне един лимон, разреден с вода, на ден. Ребека Ууд съветва да пиете чаша вода с четвърт лъжичка сода за хляб на всеки два часа. Американски блогъри обединиха тези две препоръки в една нашумяла рецепта. Нейните съставки са: 300 мл вода, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка сода за хляб.

Изцедете сока в купа, добавете малко сода и сипете вода. Повторете, когато сместа спре да шуми, като непрекъснато добавяте останалата част от содата и вода. Пийте на малки глътки, с паузи, така че содата с лимон да има време да се абсорбира. Към напитката можете да добавите пресни листа от мента и малко лед.

И лимонът, и содата за хляб със сигурност имат определени предимства, които могат да бъдат от полза за тялото и косвено да допринесат за загуба на тегло. Популярният слух обаче приписва чудодейни свойства на комбинацията. Достатъчно е да имате елементарен здрав разум, за да разберете, че е малко вероятно да се отървете от излишните килограми, само като пиете смес от лимонов сок и сода.

Освен това злоупотребата със сода с лимон, противно на очакванията, може да не реши проблемите с метаболизма, а да ги влоши. Лимонената киселина и основата на содата както поотделно, така и заедно, действат агресивно и могат да причинят дразнене на устната кухина и хранопровода, да влошат заболяванията на стомашно-чревния тракт, да увредят зъбния емайл, както и да провокират скокове на кръвното налягане и дори да попречат на абсорбцията на основни хранителни вещества и витамини.

При индивидуална склонност и комбинация от неблагоприятни обстоятелства пиенето на сода с лимон може да причини проблеми с изхожданията и уринирането, както и да провокира апендицит. Консултирайте се с лекар, преди да решите да пиете киселинно-алкален коктейл.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"