Порой наводни област Добрич: Само за час в Каварна паднаха 100 л/кв.м (СНИМКИ и ВИДЕО)

Пороен дъжд се изля в Каварна в област Добрич. Получени са над 16 сигнала за наводнени приземни етажи и мазета, както и паднали клони. И към момента екипи на пожарната работят за отстраняването им. 

Само за час в града са паднали 100 л/кв. м, пишат във "Фейсбук" групата Meteo Bulgaria, където бяха публикувани актуални видеа и снимки. Проливният дъжд наводни болница, банка, хотели и много домове в Каварна и Балчик, съобщава Про Нюз Добрич.

Гръмотевична буря с интензивни валежи удари област Добрич, като първите засегнати места са крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик. Ситуацията в тези райони бързо се влошава, като наводнения засегнаха частни имоти и инфраструктура.

В Каварна положението е критично, с множество подадени сигнали за наводнени домове. Приземният етаж на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града също е залят от водата, което създава допълнителни предизвикателства за екипите на място. В крайморската зона на града огромно количество вода се стича по пътната мрежа, затруднявайки движението и създавайки опасност.

В момента два екипа работят активно на терен в Каварна. Посетени са 10 адреса, като предстои спасителните екипи да обходят още 6 имота. Сред засегнатите са МБАЛ Каварна, банка ДСК, хотел "Отдих" и подстанция Каварна.

В крайморската зона ситуацията е много сериозна. Водата довлече земни маси и отпадъци, които създават диги по пътното платно и затрудняват отводняването. Все още не е ясно какви са пораженията, съобщава главен инспектор Олег Трайчев, началник на пожарната служба в Каварна.

В курортния комплекс “Албена”, община Балчик, наводнение е регистрирано в приземния етаж на ресторант, прилежащ към хотел. Засегната е складовата зона на обекта, информира главен инспектор Стелиян Стойчев, началник на пожарната служба в Балчик. По информацията, която се подава от екипите на място, ситуацията в района е под контрол, но продължават да се следят условията.

Вследствие на обилните валежи и свлекли се земни маси по улиците, Община Каварна отправи апел към гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижване по улица "Черноморска" и улица "Гларус". Пътната мрежа е частично блокирана от земни маси, които създават реална опасност за шофьорите и пешеходците. Общинските служби работят усилено по почистването на пътните артерии, но процесът е затруднен от продължаващите валежи.

Засега няма пострадали или бедстващи хора, а материалните щети са ограничени основно до приземни етажи и избени помещения. Някои адреси вече са били посетени по два пъти от екипите на пожарната поради повторни наводнения. Ситуацията се следи отблизо, като екипите на Пожарната служба и общинските предприятия продължават да работят неуморно, за да минимизират щетите и да осигурят безопасността на гражданите.

TRUD_VERSION_AMP:6//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"