Последно от Елин Пелин: Още поне двама души са във взривените складове, с 85% изгаряния е един от извадените

С 85% изгаряния е единият от пострадалите във складовете край Елин Пелин. Дрон с термокамера на Столична община облита района в този час.

Аварийните екипи на Столична община са на място и ще разположат мобилната лаборатория, за да измерят вредните вещества във въздуха. "Наш дрон с термокамера облита и в момента района на горящите складове на Елин Пелин и помага на пожарникарите да се ориентират в ситуацията и да знаят къде да се разположат". Това каза за "Труд news" директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столична община. "Наши автомобили са разположени край домовете на хората в готовност да помогнат", поясни Димитров.

"Единият от пострадалите е 85% изгаряния, другият е с 35% процента изгаряния“, съобщи премиерът Димитър Главчев, който е на място в района на взривените складове за пиротехника край Елин Пелин. 

"Вътре има още хора, но дори собственици и служители не могат да кажат колко са – двама, трима или най-много трима казват други", поясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. "Преди малко чухте какъв взрив беше. Не знам, ако там има хора, какво ще се случи с тях", добави той. "Всеки вижда какво се случва в момента, би трябвало всички да се изтеглят назад. Ние със сигурност не знаем какво има вътре като обем, наистина нямаме яснота", добави Стоянов. 

"В единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент“, поясни главният секретар Димитър Калганджиев. 

"Хората имат някакво предположение, че някой нещо би възпламенил, но това са техни предположения. Може би знаят какво се е случило. Дойдоха машини с вода, те ще зареждат пожарните. Чакаме всеки момент собственика на складовете, но по-вероятно е хората вътре да знаят точно какво се е случило. Хората са получили съобщението по BG Alert, но виждате, че има такива, които стоят и се налага с полицейски екипи да ги изкарваме. Чухте какво каза главният секретар - това са едни от най-добре оборудваните складове", каза Калин Стоянов. "Ще се влезе вътре, когато хората, които се занимават с пожарогасене преценят", заяви той.

"Няма нужда от паника, насам пътува брониран джип и две "котки" на армията", обяви по-рано премиерът Димитър Главчев.

"Всичко се следи и е под контрол. Няма нужда да се всява паника сред населението", призова Главчев. "Всичко, което е налично в софийския гарнизон, е на разположение при нужда. Говорих с министър Запрянов. Лично според мен е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото дори", категоричен бе министър-председателят. "Четирима или петима са пострадалите доколкото знам, но има готовност – и във Военна болница, и в "Пирогов, и "Света Анна" са готови", поясни премиерът.

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба – София ще поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат обаче веднага, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени.

Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други съпричастни лица. Ще се работи по всички възможни версии.

TRUD_VERSION_AMP:9//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"