Посрамени звезди

Жеското убийство на приятелка, кражба на пари заради пиене, дрогиране в публичен дом и ред други грозни постъпки, урониха престижа не на една звезда в световния спорт. Предлагаме ви някои от историите, оставили ярки петна в биографиите на шампиони.

Кома в публичен дом

Ламар Одом, двукратен шампион в НБА и №1 в света за 2010-а, бе открит в безсъзнание в публичен дом. Той е откаран в болница в Лас Вегас, а едва след седмици успява да излезе от кома. Разследване на полицията установява, че вина за тежкото състояние на баскетболиста има смъртоносен коктейл от 10 хапчета виагра и солидна доза коняк, които той изпил, докато се забавлявал с проститука. След време Ламар се връща към нормалния си живот, но за безупречната си репутация само може да мечтае.

Лошото момче

Плувецът Райън Лохте бе втория, след Майкъл Фелпс в отбора на САЩ, известен с успехите си в басейна. На олимпиадата Рио 2016 той стана за шести път шампион в състава на щафетата 4 по 200 метра. Но и се прояви като главен герой на шумен скандал. В последния ден от пребиваването си в Бразилия плувецът заяви, че с колегите си от тима е бил нападнат от бандити, преоблечени като полицаи. Но разследването установява друго. Янките се напили, изпочупили тоалетна и се сбили с охраната. Лохте първи си заминава за Щатите, а полицията успя да арестува само съотборниците му. На американска земя Лохте бе заклеймен като страхливец и лъжец, недостоен за олимпийския медал. По-късно плувецът се разкая за постъпката и се извини, но петната в биографията му останаха.

Първата изцепка на Тайсън

Младите почитатели на бокса познават Майк Тайсън повече като стандалджия и престъпник, който е съден три пъти. И не толкова като изявен спортист. До 1992 г. репутацията на Железния Майк е почти безупречна, като се изключат дребни кражби в детството му. Дотогава той успява да стане световен шампион във всички версии. Репутацията му засенчва историята с изнасилването на 18-годишна девойка, носителка на титлата „Черната мис на щата Род Айлънд“. И въпреки че по делото има доста спорни моменти, съдът осъжда боксьора. Тайсън прекарва зад решетките 3 г. А след като излиза тръгва през глава – отхапано на ринга ухо (б.р. Холифийлд), скандали на пресконференция, побоища, наркотици, шофиране в нетрезво състояние. И въпреки че сега поведението на Тайсън е безупречно, то не би могло да заличи изцепките му на младини.

От любов до ненавист

Едва ли има някой, който да не помни историята на американския колоездач Ланс Армстронг – единственият в историята, 7 пъти печелил „Тур дьо Франс“, преборил се с рака, основал благотворителен фонд, снимал се във филми... Изобщо истински пример за младите. Не веднъж са обвинявали Армстронг в употреба на забранени стимуланти, но той си призна едва през 2013-а, че е вземал допинг. Направи го на всеослушание, в едно от най-гледаните предавания на Опра Уинфи. Така от някогашния образ на шампион не остана и следа. А след колосалния скандал никой вече не възприема колоездача, като уникален спортист.

Кариера, погубена за нощ

Само една нощ коства забележителната кариера на бившия съветски футболист Едуард Стрелцов. Още от юношеските години той демонстрира изключителен талант. На 16 г. дебютира в „Торпедо“, година по-късно е в националния отбор на тогавашния СССР, а на 19 вече е олимпийски шампион от Мелбърн 56. Но малко преди световното през 1958 г. Стрелцов е арестуван и обвинен в изнасилване. И досега не е категорично потвърдено, че е имало престъпление. Според някои версии Стрелцов е наказан от властта заради отказа му да премине в ЦСКА (Москва) или „Динамо“. Въпреки това играчът е признат за виновен и пратен в затвора за 12 г. Пускат го предсрочно 5 г. по-рано.

Падението на суперзвездата

Джордж Бест бе пълно съответствие на името си най-добрия футболист на своето време или поне така смятаха Пеле и Боби Чарлтън. През 1968-а британецът печели „Златната топка“. Но 10 г. по-късно Джордж тръгва по нанадолнището. Бест не успява да се спаси от зависимостта си от алкохола и прави какви ли не издънки. През 1981 г. краде пари от чантата на непозната жена, за да си купи пиене. Три години по-късно шофира в нетрезво състояние и се сбива с полицай, заради което прекарва около 10 седмици в затвора. После става още по-зле. Следват постоянни скандали, сбивания и страшно много алкохол, което и убива звездата на футбола.

От герой в убиец

Историята на спринтьора-параолимпиец Оскар Писториус донякъде прилича на тази на Ланс Армстронг. Атлетът от ЮАР достига до невероятни висоти – състезава се на олимпиадата в Лондон, носи флага на страната си на церемонята по откриването на игрите, а почитателите му не пестят сили и гърла да викат за него и да го подкрепят. Той обаче се самоунищожава в една злополучна нощ, когато убива приятелката си. Самият атлет твърди пред съда, че взел момичето за крадец. Но след 3-годишни експертизи и разследване на полицията се установява, че Писториус много добре е знаел в кого стреля. Пратен е в затвора за 6 г., откъдето герой едва ли ще излезе, какъвто бе преди.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Красимира Станкова

Този уебсайт използва "бисквитки"