Пострадалите от пламъците да се подпомогнат с пари от бюджета, решиха депутатите (обзор)

Правителството да купи летателна техника за гасене на пожари

И два самолета от Испания помагат за гасенето

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите в страната. Депутатите бяха единодушни в гласуването. Правителството има задачата да информира ежеседмично парламента за предприетите действия. Предложенията дойдоха от ГЕРБ-СДС с вносител Бойко Борисов и от ППДБ с подписа на Венко Сабрутев.

Кабинетът “Главчев” трябва да планира и купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари. От него народните представители изискаха да бъде внесен доклад за предприетите действия за усвояване на отпуснатите средства по оперативна програма “Околна среда” в размер на 170 млн. лв. за закупуване на противопожарна техника за превенция на горските пожари.

Според служебния финансов министър Людмила Петкова “има много добре работеща процедура, по която се отпускат пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Подготвяме и писма до кметовете на всички общини с указания, идеята е всяка седмица да се обобщават исканията и да се предоставят от общините на МФ, което на свой ред да отпуска необходимите пари”, обясни министърът.

Мерките бяха обсъдени на Съвет за сигурността към МС, който присъстващи политици определиха като “закъснял”. “Възраждане” пък натисна за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"