Постъпвайте с човеците така, както искате и те да постъпват с вас, каза патриарх Даниил

Постъпвайте с човеците така, както искате те да постъпват с вас, каза Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в проповедта си пред събралите се миряни в храм „Св. равноап. царе Константин и Елена“ в село Гара Елин Пелин , община Елин Пелин . Той отслужи света литургия с духовници от Софийска митрополия и Софийска духовна околия по случай петгодишнината от освещаването на църквата в селото. 

В старозаветно време законът е съдържал по-скоро забранителни заповеди, като тази заповед е била да не правим на другите неща, които са неприятни за самите нас. Мнозина правят тази грешка да разглеждат християнството като нравствено течение. То не е само нравствено течение, то съдържа и заповеди, които гласят как да постъпваме едни с друг, посочи още Българският патриарх, предаде БТА. 

По думите му Христовите заповеди не се отнасят само за формиране на едно поведение. „Ако това поведение не води до нещо друго, то няма полза от това учение", посочи Българският патриарх Даниил. 

Ако давате назаем само на онези, от които очаквате да получите обратно, така правят и грешниците. Правете добро, без да се страхувате. Давайте назаем, без да очаквате да ви се върне и бъдете милосърдни, както е усърден и небесният Ваш отец. 

Патриарх Даниил посочи още, че Христос прави разлика между правда и неправда, както и между праведни и неправедни. Той не смеси доброто със злото, но не възприе лошата мисъл, омразата и не постъпи отмъстително, злобно, а претърпя всичко това, защото по своята природа Той е любов, милосърден и показа, че само така може да побеждаваме несправедливостите, злобата и омразата. 

„Ние често гледаме от нашата гледна точка и перспективата на земното ни битие, често мисленето ни силно е повлияно от нашия егоизъм и земни пристрастия, които не ни дават да погледнем трезво и да видим състоянието на нашата душа и състоянието на душата на онези, които грешат спрямо нас“, посочи още Негово Светейшество. Нека си помислим колко пъти сме грешили спрямо Бог – с недоверие, дори по някой път с пренебрежение и високомерие. 

Негово Светейшество честити днешния празник на миряните и каза, че се радва да бъде в храма за петата годишнина от освещаването му. Той посочи, че ще се радва храмът винаги да бъде изпълнен с толкова много хора. По думите му хората отново трябва да се върнат към вярата. 

След проповедта Негово Светейшество получи подарък - икона от предстоятеля на църквата отец Пламен Мишев. По думите му заедно с местната власт се стараят да подържат храма. Отец Пламен посочи, че се надяват Негово Светейшество отново да посети църквата на храмовия й празник на 21 май. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"