Потъването на Bayesian беше предупреждение: Средиземно море става все по-опасно

Бурята, която потопи "Bayesian", луксозна яхта, закотвена край бреговете на Сицилия, беше внезапна, жестока и смъртоносна. Сега учените казват, че може да е предупреждение за това, което предстои в следствие на глобалното затопляне, което подхранва по-екстремни метеорологични условия в Средиземно море.

Суперяхтата, превозваща 22-ма души, потъна в ранните часове на понеделник сутринта близо до пристанището Портичело, вземайки седем жертви. Инцидентът, разбира се, шокира мнозина. Средиземно море, ценено заради кристално чистите си, спокойни води, е основна лятна дестинация за много богатите и техните суперяхти.

Но тези води все още могат да бъдат опасни - една от причините хиляди хора да умират всяка година, опитвайки се да мигрират през тях - и експертите казват, че водите на Средиземно море стават все по-опасно, тъй като причинените от човека промени в климата затоплят морето, предизвиквайки по-силни и по-интензивни бури.

Причините за потъването на Bayesian все още се разследват.

„Беше тъмно и нямаше налични изображения“, каза Лука Меркали, президент на Италианското метеорологично дружество.

Но мнозина смятат, че яхтата е била ударена от водна струя - един от няколкото вида торнадо. Бреговата охрана съобщи, че яхтата е била ударена от торнадо. Горе долу по същото време в Европейската база данни за тежки метеорологични условия е докладвано за водна струя. Бурите този ден доведоха до най-малко две дузини съобщения за смерчове в Италия.

Водните струи са тесни въртящи се въздушни стълбове под гръмотевична буря, които се появяват над вода и процъфтяват от топлина и влажност.

Повечето водни мълнии са доста слаби „с няколко секунди силни, поривисти ветрове, преди да продължат или да се разсеят“, обяснява Питър Инес, метеоролог от университета в Рединг, пред CNN „Но някои могат да бъдат много по-силни.“

Няма огромни количества данни за водните струи, тъй като те често се случват незабелязани в морето, но има доказателства, че температурите на океана могат да повлияят върху формирането им. Проучване на учени от университета в Барселона, което беше фокусирано върху Балеарските острови в Испания, установи, че водните струи са по-вероятни, когато океанът е много топъл.

Обаче да се направи връзка между изменението на климата и по-честите или по-интензивни смерчове „в момента е твърде трудно“, казва Инес. Изискват се няколко различни условия, за да се образуват в допълнение към топлината, включително ветрове и температурни разлики между въздуха и морето.

Това, което е ясно обаче, е, че изменението на климата води до по-интензивни бури, някои от които се подхранват от топла океанска вода.

А Средиземноморието в момента е много, много горещо.

Температурите на водата около Сицилия са приблизително 30 градуса, допълва Меркали. Това е с 3 градуса по Целзий по-топло от средното за това време на годината – „екстремна“ аномалия, казва той пред CNN.

Въпреки че топлината на океана се влияе от естествените колебания на климата, като Ел Ниньо, учените са категорични, че тя се зарежда от причиненото от човека глобално затопляне, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

"Когато океаните са горещи, те могат да инжектират повече енергия в атмосферата. Това може да се превърне в силни ветрове или бързи потоци на въздух при гръмотевични бури", обяснява Инес. Топлият въздух също може да задържа повече влага, така че когато бурите произвеждат дъжд, той може да бъде по-тежък и по-интензивен.

"През последните няколко десетилетия в Италия и по света се наблюдава увеличение на тежките гръмотевични бури, изсипващи големи количества дъжд, както и на пориви - силни ветрове, произтичащи от гръмотевични бури", казва Меркали.

"Бурята, която удари Сицилия, достигна до Средиземно море от запад, където получи енергия от високите температури на океана", обяснява Хустино Мартинес, изследовател в Института на морските учени в Испания.

Испанските Балеарски острови бяха особено засегнати. Пороен дъжд миналата седмица наводни пътища, наложи евакуации и отмени полети и преобърна яхти, закотвени на популярния остров Форментера.

"След това бурята набра повече енергия, преди да достигне Италия", допълва Мартинес пред CNN. В допълнение към водната струя, други силни бури в Сицилия донесоха проливни валежи късно в неделя, изсипвайки повече от 100 мм валежи в Броло за по-малко от четири часа.

Средиземноморският регион е на предната линия на климатичната криза. Наречен гореща точка от изменението на климата, той се затопля с около 20% по-бързо от средното за света. А жертвите в екстремното време, което регионът изпитва, от брутални въртящи се горещи вълни до свирепи бури, водещи до катастрофални наводнения, се увеличават.

„Глобалното затопляне - и по-специално затоплянето на Средиземно море - е много вероятно да доведе до засилване на редица потенциално опасни други системи в този регион“, казва Инес.

Италия, заобиколена от бързо затоплящите се води на Средиземно море, е особено засегната. Миналата година вълна удари кораб на езерото Маджоре в Северна Италия, убивайки четирима души.

Страната също се бори със смъртоносни наводнения, които се случват „веднъж на век“, които убиха най-малко 14 души през май миналата година, докато температурата в Сицилия достигна 48,8 градуса по Целзий миналия август, счупвайки температурния рекорд в Европа.

Извън Италия миналогодишната буря Даниел, подхранвана от необичайно топли океански води, взе жертви в Гърция, Турция и България. Но най-много опустошения от бурята са нанесени в Либия.

Внезапни наводнения убиха хиляди хора след т.нар. медикан - рядък, подобен на ураган циклон в Средиземно море, който получава енергия от топла вода.

„Глобалното затопляне засилва всички екстремни климатични явления“, казва Меркали, „с огромни разходи за хората и обществото“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"