Почетоха паметта на загиналите при атентата в "Сарафово"

Днес, 18 юли, се навършват 12 години от зловещия атентат на летището в „Сарафово“, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобус.
В памет на жертвите Кохава Шрики, Елиор Прайс, Маор Харуш, Амир Минаше, Ицик Коланги и Мустафа Кьосов. 
На възпоменателна церемония пред паметника на жертвите на паркинга на летището почетни слова поднесоха: Н. Пр. Йоси Леви Сфари - посланик на Държавата Израел, г-н Коби Прайс - представител на семействата на жертвите и Димитър Николов - кмет на Бургас.

 "Страните от мирния свят си сътрудничат срещу тероризма. Скъпи семейства няма утешителни думи с които да се намали скръбта ви. Но нека те знаят, че нашата жажда за живот е по-голяма от тяхната нужда да рушат. Да бъде благословена паметта на скъпите ни убити.", каза в обръщението си Н.Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел

Водещи на церемонията бяха Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас и  г-жа Орли Сона,  Консул и Административен ръководител. 

"Искаше ми се този ден никога да не се бе случвал. Годините не заличават нито трагедията, нито жестокостта, нито изгарящата липса на близките и обичани хора. Бих искал отново да се обърна към роднините на невинните жертви от този чудовищен акт на насилие и да им изкажа съчувствие и съпричастност за непреодолимата загуба.Ние ще продължим да се събираме всяка година и да поддържаме паметната плоча. Искам за пореден път от сърце да благодаря на всички, които бяха тук след атентата и с риск за живота си спасиха много човешки животи и ограничиха последствията от трагедията. Това са  бургаските лекари, пожарникари, доброволците от БЧК, всички институции, които бяха на първа линия.
Вие показахте огромна храброст, съпричастност и професионализъм!", сподели в обръщението си кметът Димитър Николов.
Сред присъстващите на церемонията бяха още: министърът на правосъдието Диана Павлова;  Христо Стефанов - заместник-министър на вътрешните работи; Анна Михнева – Натова - заместник-министър на транспорта и съобшенията; областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова; Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи по време на атентата; Любомир Вълков - ръководител на ДАНС в Бургас; Георги Паздеров - директор на РЗИ Бургас; проф. Николай Петров - бивш министър на здравеопазването и един от лекарите, които спасяват човешки животи по време на атентата; Валентин Димитров - изпълнителен директор на Пирогов; д-р Светослав Тодоров - зам-директор на УМБАЛ – Бургас; представителите на "Шалом" - София Максим Белчев и Юлия Георгиева, представители на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф"; близки на загиналите, представители на държавни и местни институции.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова Кехайова

Този уебсайт използва "бисквитки"