Почина олимпийският шампион, подарил ни стила "Форсбъри флоп", с който Стефка Костадинова постави световен рекорд

Олимпийският шампион в скока на височина Дик Фосбъри е починал на 76-годишна възраст, съобщи неговият агент Рей Шулте в профила си в Инстаграм.

"С огромна тъга трябва да съобщя, че моят дългогодишен приятел и клиент Дик Фосбъри почина в съня си рано сутринта в неделя след кратък рецидив на лимфома", написа Шулте.

Дик Фосбъри, който е роден на 6 март 1947 година в Портланд, САЩ, става известен, след като променя традиционния подход към скоковете с иновативен стил назад, който става известен като "Фосбъри флоп". Той се счита за един от най-влиятелните спортисти в историята на леката атлетика.

Фосбъри печели златния медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година, преодолявайки летва с височина 2.24 метра и поставяйки олимпийския рекорд.

Световният рекорд в скока на височина в момента се държи от кубинеца Хавиер Сотомайор (2.45 метра).

"Много добре го познавам и благодарение на него, на неговия стил Фосбъри аз успях да стана седем пъти световна шампионка, олимпийска шампионка и да поставя световен рекорд. Съболезнования за неговото семейство, един прекрасен, прекрасен спортист и приятел. Това сподели президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пред БНТ по повод кончината на легендарния състезател. През 2010 Костадинова и Фосбъри се срещнаха по време на Зимните олимпийски игри във Ванкувър.

Днес Костадинова участва в церемония по отбелязването на 500 дни до началото на Олимпийските игри в Париж през 2024, след което коментира и очакванията си от българските спортисти за предолимпийската година.

"Всеки един спортист знае колко е важна олимпийската квота, всеки един се готви в момента да покрие олимпийска квота. Надявам се догодина да бъдем една много силна делегация със спортисти, които са в супер спортна форма, тъй като всеки един от тях знае колко важна е Олимпиадата. Тя се провежда на четири години, това е върхът на една спортна кариера, така че пожелавам им от все сърце, тъй като аз съм минала този дълъг, дълъг път в спорта и знам колко е важно, първо, да са живи и здрави, второ, да са много добра спортна форма и да не се плашат от конкуренцията", каза тя.

"Миналата година беше годината на младите таланти, пожелавам им сила, кураж, да вярват на своите треньори и своя екип и да покажат всичко от себе си. България заслужава да има олимпийски шампиони, олимпийски медалисти. По-миналата година в Токио беше много силна Олимпиада за България, беше женската Олимпиада, чухме три пъти българския химн, този път нека да го чуем повече пъти", допълни президентът на БОК.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"