Почти всички фронтове на пожара край село Воден са локализирани

Почти всички фронтове на пожара край Воден са локализирани, остава още един, каза по bTV директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов.

Цяла нощ са били изграждани просеки, за да не се възобновят огнищата, теренът е много тежък, няма почти никакви пътища, допълни той. Площта на пожара по предварителни данни е 72 хил. дка, а стойността на щетите тепърва ще се изчислява, каза още гл. ком. Джартов.

На терен са пожарникари, хора от Министерство на отбраната, колеги от горските стопанства, тежка верижна техника и хеликоптери. Ако времето се задържи като предишните дни, ще се наложи да продължим наблюдението, каза шефът на пожарната.

През последното денонощие от службата са реагирали на малко над 220 произшествия, от които повече от 150 са пожарите. Причините за пламъците в последните дни са високите температури, силния вятър, но и човешка небрежност, допълни Александър Джартов. По неговите думи "пожарната има техника, да, тя никога не е достатъчна, тя е консуматив, личните предпазни средства, оборудването - те са консуматив, той се амортизира и се налага да бъде подменян".

Джартов каза, че за по-добра работа и бързо справяне с пожарите службата има нужда от поне четири хеликоптера, както и от собствена тежка техника, която би могла предварително да се разполага на места с по-висок риск от инциденти. В момента се налага булдозери и други машини да се наемат от фирми, те са далеч от местата на пожар, което усложнява реакцията и забавя справянето с пожарите, каза още Александър Джартов.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"