Появи се причина за Третата световна война

Аз съм американец и не ми трябват араби, евреи, руснаци, не ми трябва и тази Украйна. Но аз съм въвлечен в бедствие

Геополитическата атмосфера бързо се влошава

Ако 2024 г. е доказала нещо, то е, че страховете ни от потенциалното избухване на Третата световна война не са напразни. Скептиците, които ни обвиняват в „теории на конспирацията“ и в „мрачни прогнози“, отново се оказаха грешни.

Геополитическата атмосфера бързо се влошава.

Все още мисля, че много хора не разбират колко нестабилна е световната ситуация в момента. Вярвам, че Третата световна война вече е започнала, най-малкото като икономическа.

Да не забравяме, че Украйна по същество е прокси силата на цялото НАТО срещу Русия. И ситуацията в Близкия изток е на път да се влоши много. След като участват като съюзници и тъй като глобалният енергиен износ е крехък, цялата система може да се срине, ако избухне една по-голяма война между Израел и няколко арабски страни. А и изглежда, че една такава война е неизбежна.

Но защо на американците трябва да им пука? Просто е: войната създава дефицити, а дефицитите в разгара на една стагфлационна криза са много лоши. Санкциите срещу Русия засягат около 10% от световния пазар на петрола и около 12% от световното потребление на природен газ. Но засега целият този петрол и природен газ все още се разпространяват по света, само търговските пътища са се променили. От друга страна, Близкия изток представлява повече от 35% от световния пазар на петрола и 18% от пазара на природен газ. Хаосът в този регион ще означава икономическа криза в мащаб, невиждан през миналия век.

Мислите ли, че сега имаме проблем със стагфлацията? Изчакайте цените на енергоносителите да скочат до небето. Около 30% от целия износ на петрола минава през тесния Ормузки пролив, който страна като Иран може лесно да блокира с месеци. Потопяването на няколко големи кораба в пролива би попречило на целия трафик на товарните кораби и петролните танкери. Ще бъде трудно да се възстанови реда, тъй като залпа от артилерията, който е почти невъзможен за прихващане, може да падне от Иран върху всеки кораб, който се опитва да разчисти пътя.

Иран има споразумения за взаимна отбрана с няколко правителства в региона, включително с Ливан и Сирия, както и има военни връзки с Русия.

Турското правителство едва ли ще позволи на западните сили да извършват атаки от въздушното му пространство. Военното присъствие на САЩ в Афганистан е изчезнало и правителството на Ирак никога няма да позволи на чужди войски да използват територията му, за да се помога на Израел.

Това значително ограничава точките за изстрелване на ракетите на Запада и му пречи да извърши достатъчно мащабна атака срещу Иран. По-голямата част от атаките ще бъдат извършени от въздуха и ако Русия започне да прехвърля радарните и ракетните си технологии на Иран, няма гаранция, че Израел или САЩ ще могат да контролират въздушното пространство. С други думи, ако избухне по-мащабна война, тя ще продължи години и ще се води на земята.

Повечето експерти от елита твърдяха, че ситуацията никога няма да стигне до такава точка и че заплахата от пряка конфронтация между Израел и Иран е минимална. Прогнозирах обратното поради редица причини, точно както говорих за високата вероятност от конфликт в Украйна месеци преди той да се случи.

През 2023 г. написах: „Израел ще изравни Газа, и няма съмнение в това. Сухопътна инвазия ще се сблъска с много по-голяма съпротива, отколкото израелците изглежда очакват, но Израел контролира въздуха и Газа е фиксирана цел с ограничена територия. Проблемът за израелците не са палестинците, а многобройните военни фронтове, които ще се отворят, ако направят това, което мисля, че ще направят. Ливан, Иран и Сирия незабавно ще влязат в битката и Израел няма да може да се сражава с всички“.

Целта на моята статия беше да очертая опасностите от намесата на САЩ в една по-голяма война, която ще изисква военна служба и ескалация на отношенията с Русия. Въпреки че „експертите“ настояваха, че шансовете за подобно развитие са преувеличени, сега изглежда, че следващият етап на тази ескалация е на път да започне.

Иран, Ливан и Израел си разменят огън от месеци. Това не е нищо ново. Новото беше промяната в тона след ракетната атака на Хизбула срещу детски футболен мач в селото на друзите Мадждал Шамс, която уби 12 души.

От друга страна, убийството от страна на Израел на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания на иранска земя очевидно провокира тази война. Хания участваше в дипломатическата мисия за започване на мирните преговори в Газа. Убийството му изпраща ясен сигнал, че Израел няма намерение да преговаря с Хамас. Представителите на ЦАХАЛ (израелската армия) също казаха, че са убили главния военен командир на Хизбула Фуад Шукр при ракетен удар в Бейрут.

Върховният религиозен водач на Иран аятолах Али Хаменей нареди ответен удар срещу Израел и нареди на Иран да предприеме директна атака срещу израелците. Иран вероятно ще започне ракетни атаки и ще разположи войски в Сирия и Ливан.

След това хусите в Йемен ще увеличат своите атаки срещу корабите, пресичащи Червено море. Трудно е да се каже доколко Русия ще участва в това, но не се съмнявам, че на бойното поле ще се появят и по-модерните руски ракети и други оръжия.
Вероятността от нова световна война е голяма. Израел няма да може да воюва едновременно в Газа, Ливан, Сирия и Иран.

Износът на енергоносители от региона определено ще се забави, ако не и напълно ще се срине. В този момент войната няма да е само за Израел, но и заради глобалната енергийна криза. Не виждам сценарий без намесата на САЩ. Не може да се пренебрегне, че това ще доведе до риск от тероризъм. В продължение на няколко години при Байдън имахме необезопасена граница, която беше пресичана незаконно. Не се знае колко чужди агенти има в страната и смятам, че това е направено умишлено.

Освен това левите политици на Запад се хванаха за палестинския дневен ред, сякаш това беше тяхна работа. Всъщност левицата гледа на войната в Газа като на още един вид отдушник на своята тирания. Те се възползват от малцинствата, гейовете, а сега и от мюсюлманите. Това е класическа стратегия - да изземем социалните каузи на другите групи и да ги присвоим за себе си.

Газа е просто поредната причина за прогресивните маразматици да вдигат бунтове и пожари на Запад (истинската им цел). Всеки, който говори против тях, автоматично ще бъде обвинен, че е „симпатизант на ционистите“, дори и да не се интересува от Израел.

Така че, разбира се, ще има терористични атаки от ислямските радикали и в допълнение и граждански конфликти, провокирани от левичарите, които ще използват ситуацията в своя полза.

Неслучайно времето на тези събития съвпадна с изборите. Който и да се окаже на власт, по същество ще бъде „заседнал“ в една война, след като е наследил тази катастрофа. След като американските войски се присъединят към съюзническите усилия, няма шанс за някой президент (включително и за Тръмп) да оттегли тези сили. Ако нещата станат наистина зле, може дори да няма и избори през ноември.

За тези, които вярват, че можем да „спечелим“ на много фронтове, истината може да е шокираща.

Ерик Еделман, заместник-ръководител на Комисията за националната отбранителна стратегия на САЩ, предупреди за предстоящия конфликт: „Има възможност за война в близко бъдеще и възможност да загубим този конфликт... Имаме нужда от нашите съюзници, за да произвеждаме повече. Нашата отбранителна индустриална база е в много лошо състояние.

Европейската отбранителна индустриална база е в още по-лошо състояние. Нуждаем се от нашата индустриална база, от тяхната база и индустриалната база на нашите тихоокеански съюзници. Австралия, Япония, Южна Корея, Тайван - всичките те трябва да се надигнат, защото не можем да постигнем сами това, което правят Русия, Китай, Иран и Северна Корея“.

От известно време пиша за логистичните недостатъци на Запада в сценария за Третата световна война. Най-отгоре в списъка ще бъде личния състав, както видяхме в Украйна. Затова през последните две години се чуват намеци от военните и политиците за нова наборна военна служба. Те знаят какво предстои.

Борбата за глобалните цели е недопустима. Няма да влизам в дебат дали е правилно или грешно Запада да подкрепя Израел. Това не ме вълнува. Не съм инвестирал нищо в нито една от страните в конфликта. Мен ме вълнува какво ще стане с американците. И знам, че ако американската армия започне да се занимава с проблемите на Близкия изток, това ще завърши с много мъртви американци. Знам също, че нарастващата криза много ще угоди на някои интереси (на глобалистите). Както отбелязах миналата година: „Елитът изглежда решен да убеди американските консерватори и патриоти да участват в хаоса, а редица неоконсерватори и дори няколко уж независими представители на медиите, призовават американците да отговорят на призива на Израел. Някои наричат предстоящия пожар войната за края на всички войни“.

Вярвам, че истинската война все още не е започнала и тя ще бъде за изтриването на глобалистите от лицето на земята. Те искат да се сражаваме зад океана в безкрайните блата, докато измрем. И след това няма да остане никой, който да им устои.
Капанът е поставен. Ще трябва да изчакаме и да видим как ще реагират Ливан и Иран, но според мен най-лошият сценарий вече е много близо. Има много взривоопасни ситуации, които се развиват по света в момента, но Близкия изток изглежда е най-разрушителен по отношение на това как ще се отрази на САЩ.

(Превод: Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Брандън Смит, lewrockwell.com

Този уебсайт използва "бисквитки"