ППДБ и президентът Радев работят координирано да няма кабинет

ППДБ и президентът Радев работят координирано да няма кабинет

Продължава ситуацията на несигурност, която блокира всякакви опити за развитие в нашата страна

Актът на президента Румен Радев да откаже да подпише указа за назначаването на правителството, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева, е голяма изненада за мен, трудно ми е да го осмисля. Струва ми се много разрушително действие от страна на президента, когото аз лично мислих за отговорен държавник. С това действие той поставя под голям риск не толкова конституционния ред, защото, както знаем, за него не е задължително да подпише указа за назначаване на кабинет, но това става повод за съставяне на формиране на правителство, което е проблем от гледна точка на абсолютно належащи задачи, най-вече свързани с усвояването на европейските средства, необходими за нашата икономика.

Дефакто продължава ситуацията на несигурност, която блокира всякакви опити за развитие в нашата страна. Това е големият проблем, поне според мен. Защото се занимавам с местно развитие и знам каква драма е, когато кметовете не могат да разчитат на надеждна държавна администрация. Иначе не би било невъзможно да се стигне до конституционна криза, ако продължаваме в тази посока. Ние не правим нищо друго, освен да продължаваме политическата война, която започна преди почти 4 години от една фракция с една атака срещу президенството и последвалите бунтове и протести, а оттогава не сме влезли в нормален режим на развитие.

Слава Богу, българското общество и българската икономика се научи да живее в този режим и някак си оцеляваме. Но пропускаме страшно много въпроси, пропускаме много години. Стоят много важни въпроси пред България - например българският еврокомисар, защото без него не може да участваме в големите геополитически обединения и политически съюзи по начина, по който се очаква, защото сме заети с тези вътрешни боричкания. И надявам се, че ще продължи да управлява правителството на г-н Главчев. Може би президентът Радев ще посочи друг кандидат. Кой ще бъде той - не останаха много варианти.

Очевидно президентът работи с ППДБ, подозирам, че ще направи заедно с тях нов опит да свика парламента, да направят нова завера. Може би ще има и нов напън да се смени Рая Назарян, това им беше плана. Изглежда, че президентът и ППДБ са на един акъл, така сякаш, че в момента греши министърът на вътрешните работи, който от гледна точка на всички професионални критерии, се справя отлично и затова много полицаи го подкрепят, както и много хора извън тази система. И затова им е трън в очите, защото не могат да го подчинят, не могат да го присвоят. Не го познавам, малко знам за него, но явно най-яростните мечти на определени политически сили са най-яростната опозиция срещу него, защото не им осъществи определени политически поръчки. А маркетингът им е борба с корупцията и зависимост. И, разбира се, те ще отричат това яростно, защото нали имат Делян Пеевски. Когото вече не могат да обвинят, тъй като ГЕРБ се отрекоха от него. В момента ситуацията е "врагът на моя враг е мой приятел" – бел.ред). В момента сме в сценарий "Игра на тронове",  поради това ППДБ продължават да се свличат електорално.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Харалан Александров, социален антрополог

Този уебсайт използва "бисквитки"