Правителството предлага минималната заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 г.

Правителството предлага минималната заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 година. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане като срокът за изразяване на становища е до 26 септември.

В момента минималната работна заплата е 933 лева. Предлага се от нова година да бъде увеличена с 15.4% и да стане 1077 лв., а минималната часова работна заплата ще се „вдигне“ на 6.49 лева.

„Липсата на актуализация на минималната заплата ще окаже негативно въздействие върху реалните доходи на работниците и върху способността на българския бизнес да прилага успешно моделите на управление в съответствие с икономическото развитие. Тя е инструмент с потенциал да повлияе положително на конкурентоспособността и жизненото равнище, за да се смекчат икономическите и социалните последици, породени от цялостната непредсказуемост на международната среда и инфлационните процеси.

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, реализиране и задържане на трудовия пазар, за повишаване на жизненото равнище, намаляване на риска от бедност сред работещите и намаляване на подоходното неравенство, както и за стимулиране на вътрешното търсене“, се казва в доклада на министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"