Празник на солената риба ще се проведе в Созопол, на 7 декември. Той е със закачливото име- "О- солената риба" и в него участват местните рибари и техните съпруги., които от години приготвят морски деликатеси.
Традиционната вече надпревара е изцяло сред местните жители, които представят домашно приготвени морски дарове. Много блюда, консервирана риба и рибни салати ще бъдат изложени в Стария град и ще бъдат оценявани от специално жури. Най- тежката дума за определяне на първенците, ще има Ути Бъчваров.
Рибата може да е маринована, пушена, веяна, консервирана, но да е солена, обясниха организаторите от кметството на Созопол.
Миналата година, състезанието бе в три кръга- за най- добър солен паламуд, за най- добър солен чернокоп и най- добър друг вид осолена риба. Тази година регламентът ще е същият, още повече, че есенната слука в залива беше много добра и рибарите наловиха много паламуд и чернокоп.
В същото време, в момента паламудът е хит на рибната борса в Бургас и върви по 15 лева екземплярът, като цената му надминава тази на прясната риба.