Превишената скорост е най-честата причина за катастрофите през последните месеци

Превишената скорост е най-честата причина за катастрофите у нас през изминалите летни месеци, обявиха от Пътна полиция. 43-ма загинали на пътя по-малко през лятото, в сравнение със същия период на миналата година, отчете още МВР. Причината, според МВР, са засилените мерки, взети от началото на месец юни и силният им медиен отзвук. Въпреки това, по традиция юни, юли и август остават месеците със сравнително висок брой на загиналите, ранените и катастрофите в страната, предаде БНР.

Мария Ботева от "Пътна полиция" посочи: "Повече от 97% от пътно-транспортните произшествия през трите месеца са настъпили по вина на водачите, тоест те са нарушили правилата за движение по пътищата и са допуснали пътно-транспортни произшествия."

От МВР обясниха още, че като цяло няма рискови райони в България, където често има случващи се катастрофи: "Дори на магистралите настъпват, много често те не са с фатален изход, но пък има ранени при тях. Дали ще е на магистрала, водеща към морски курорт, или към ГКПП, знаем, че много от пътуващите използват и алтернативни маршрути."

Полицията ще продължи със засилените мерки за сигурност и през септември: "Освен огледите на пътната мрежа в районите на детските градини, на училищата, така и осигуряването на пътни знаци там, където те са, поради някаква причина, повредени или се налага да се поставят нови, да се изградят пешеходни пътеки, да се поднови маркировката."

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"