Превръща ли се САЩ в корпоративна олигархия?

Дебат Доналд Тръмп - Камала Харис не се състоя. Вместо това статуквото спретна засада на Тръмп и му се наложи да дебатира с двамата журналисти модератори заедно с вицепрезидента. Медиите се намесиха да спасят кандидата на статуквото и Харис успя да постигне приличен резултат. Журналистите надали ги интересува - те изпълниха своята поръчка. 

Преди известно време в едно свое интервю Бърни Сандърс заяви, че според него САЩ се превръща от демокрация в олигархия, тъй-като има твърде много пари в политиката. Дали не е бил прав? Вече видяхме един президент, обожаван от медиите и големите корпорации. По времето на Байдън те трупаха несметни богатства, тъй като имаше постоянни болести, войни и инфлация - перфектните възможности за печалба за фармацевтични, оръжейни и енергийни компании. Ако се върнем назад, можем да видим, че по време на войната в Украйна енергийните корпорации в САЩ трупат несметни богатства, а фармацевтичните фирми имаха баснословни печалби по време на пандемията. Говорим за числа като 100 милиарда долара печалба за Pfizer.

Днес Харис демонстрира, че ще е още по-удобен кандидат за тази корпоративна олигархия. Гъвкава и слаба, тя не може да представи твърда позиция за бъдещето и така е готова да обслужи всеки, който се наложи над нея. Това я прави още по-удобна от Джо Байдън.

В крайна сметка защо иначе ще жертват медията си, като наложат толкова явно пристрастие? Зрителите не са пропуснали, че Тръмп беше атакуван през цялото време и му се налагаше да води дебат 3 срещу 1. 

Дебатът надали ще промени сериозно резултата на изборите. Харис затвърди себе си, Тръмп също. Нямаше кой знае какви изненади. Медийното статукво се знае отдавна и никой не е очаквал, че временната им “обективност” е нещо трайно. Единственото, което стана ясно, е че Тръмп иска да поеме нещата там, където ги остави през 2016 година, а Харис няма абсолютно никакви позиции и е готова на всичко, ако бъде избрана.

Нищо чудно, че са готови да жертват репутацията на една цяла медия, за да я инсталират в Белия дом. Ние да си даваме сметка какво ще стане, ако корпоративната олигархия спечели.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"