Предлагат повишителни матури за зрелостниците

Втори шанс за по-висок бал

Ще могат да пробват късмета си за по-добър резултат, с който да кандидатстват в най-желаните специалности 

Първата оценка остава в дипломата

На повишителни държавни зрелостни изпити да могат да се явяват дванайсетокласниците, които не са доволни от изкараните оценки на матурите, предлагат депутати в законопроект за допълнение към Закона за предучилищното и училищното образование.

Предложението за втори шанс всъщност дойде от омбудсмана Диана Ковачева в края на ноември, а сега то бе припознато от председателя на образователната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) и депутатите Елисавета Белобрадова (ДБ), акад. Николай Денков и Христо Симеонов (ПП), Гален Монев (“Български възход”), които внесоха промените. Те биха могли да минат през комисия още преди празниците.

В мотивите си те са записали, че промените се предлагат заради проблемите, които срещат зрелостници, които не са доволни от оценките си от матурите. Такива са най-вече тези кандидат-студенти, които се борят за конкурентните специалности в дадени университети и искат да имат възможност за по-висок бал, обясни пред “Труд NEWS” председателят на образователната комисия и бивш просветен министър Красимир Вълчев.

В момента по закон зрелостниците могат да се явяват на изпитите след 12. клас само по веднъж. С изкараните оценки, които влизат в дипломата за средно образование и са окончателни, след това те кандидатстват във висши училища и нямат възможност да ги променят.

Вносителите на промените окачествяват тези оценки като определящи за бъдещето на зрелостниците. Към момента, единственият втори шанс, на който могат да разчитат, е да изкарат нарочно двойка на дадена матура, за да могат след това да се явяват на поправителната сесия и да се надяват да им се падне по-добра тема, за да получат по-висока оценка.

“С предложеното допълнение се цели подобряване на резултатите от тези изпити и разширяване на възможностите за достъп до системата на висшето образование у нас. Предлага се тези, които са получили незадоволителна оценка, да получат възможност еднократно, до края на календарната година, в която първо са се явили на матура, да се явят на следващ, насрочен ДЗИ в същото училище, в което са били. Ако новата оценка е по-висока, се издава удостоверение. За да бъдат признати за кандидатстване във висши училища тези удостоверения, се налага и промяна в Закона за висшето образование”, мотивират се още вносителите на допълненията към закона.

Така няма да се налага нарочно да се изкарва двойка на редовната сесия след 12. клас, а ще може да се направи опит за поправка на оценките.

Красимир Вълчев, председател на образователната комисия в НС, пред “Труд NEWS”: Новата възможност ще важи за всички държавни зрелостни изпити

Когато не се кандидатстваше с оценките от матурите, а се ходеше на кандидат-студентски изпити, човек можеше да се явява или да чака да се яви на следващата година, сега няма такава възможност и затова предлагаме промените. Ако човек иска да учи повече, защо да не учи повече.

Малко са конкурентните места в българското висше образование - в някои специалности, в някои образователни направления, в малко висши училища. По-скоро кандидатите за тях ще се ползват от тази промяна - ако искаш “Право” или “Психология” да учиш в Софийския университет, например.

Оценката от ДЗИ обединява две неща в себе си, които не могат да се разделят, но ние ще направим опит. Оценката в дипломата си е веднъж завинаги, няма да може всеки да си я променя. Единствено и само за кандидатстването правим изключение, като ще има удостоверение за новата оценка от второто явяване на ДЗИ.

Предложението ни се отнася за всички матури. Еднократно в рамките на година ще може да се явяват зрелостниците на такъв допълнителен изпит - до края на календарната година, в която се се явили на матури първоначално.

Ако се явиш в края на календарната година и получиш нова оценка, кандидатстваш с нея за следващата академична година, тоест пропускаш една година и опитваш отново.

На първо четене в НС:

Безплатни учебници от 1. до 12. клас

Безплатното ползване на учебници и учебни комплекти за всички ученици от 1. до 12. Това предвиждат приетите единодушно със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от "БСП за България".

Необходимите средства за безплатни учебници са около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта. Разумно е да се започне с общообразователните дисциплини при наличие на бюджетна обезпеченост, смята Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. 

От "Български възход" обявиха, че между двете четения ще настояват да бъдат включени и електронните учебници.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"