Предложение на депутати от ГЕРБ: Сервитьорите остават осигурени на 610 лева

По-ниският ДДС от 9% няма да важи за вино, бира и алкохол

Запазват праговете в туризма

Сервитьорите и камериерките ще продължат да бъдат осигурявани върху минимален праг от 610 лв., ако парламентът подкрепи предложенията на Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ, направени между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС. Първоначално внесените от депутати от ГЕРБ промени предвиждат успоредно с намаляването на ДДС за ресторантите на 9% да бъде повишен минималният осигурителен праг за работещите в ресторанти, хотели и туристически агенции на 800 лв.

Новото предложение предвижда минималните осигурителни прагове в туристическите агенции да останат без промяна - 610 лв., а за шефовете на фирмите - 966 лв. Този бранш няма да се възстанови до края на годината, за да плащат по-високи осигуровки, смятат депутатите. По отношение на хотелите и ресторантите новото предложение е минималният осигурителен праг за професиите, които не изискват специална квалификация, да остане 610 лв. Като тук освен сервитьорите и камериерките, влизат миячите на чинии, чистачите, аниматорите в хотелите и т. н. Именно тези хора са най-много на брой в хотелите и ресторантите. За административния персонал и хората, от които се изисква някаква квалификация, минималният осигурителен доход ще бъде повишен на 800 лв., а за шефовете на ресторанти и хотели - на 1266 лв., предвиждат както първоначалните, така и новите предложения на ГЕРБ.

С внесените нови промени в Закона за ДДС специално се уточнява, че по-ниската ставка на ДДС от 9% за ресторантите няма да важи за бира, вино и спиртни напитки.

Парите от фонд „Безработица” през 2020 г. може да се изразходват за мерки, свързани със заетостта, по ред определен от Министерски съвет, гласят още предложенията на ГЕРБ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"