Председателят на „Българско лято“ Борил Соколов, пред „Труд“: Ще се обърнем към европейските институции заради „черния списък“

- Г-н Соколов, как се отразява на Гражданската платформа „Българско лято“ вкарването й в „черния списък“?
- България има много хубави закони, много добра конституция и  е добре те да бъдат спазвани. Вкарването на „Българско лято“ в „черния списък“ със сигурност нарушава много закони и хората, които ни вкараха в списъка със сигурност знаят, че са нарушили законите. Ако решим да заведем дело в Европейския съд, България ще бъде осъдена.

- Защо, след като знаят, че нарушават закони, вкараха платформата в „черния списък“?
- Това е опит партията да бъде спряна от участие в изборите, но нещата не им се получиха, дори имат обратен ефект.

- Как биха могли да ви спрат от участие в изборите?
- Не могат. Ще се явим на изборите по-мотивирани и с високо вдигнати глави. Българинът не обича чужди господари, така че съм убеден, че подкрепата към нас се вдига.

- Блокирана ли е сметката на гражданската ви платформа?
- Никой не ни е уведомил за подобна мярка. Ние сме пуснали жалба до ВАС затова, че Гражданска платформа „Българско лято“ не трябва да попада в този „черен списък“ на служебния кабинет, както няма място и в списъка "Магнитски".

- Какво е участието на Васил Божков в „Българско лято“?
- Той е идеологът. Васил Божков е мозъкът, който даде сцената на можещи млади хора, които искат промяна. Той създаде един алтернативен политически проект, който няма обвързаности, политически проект, който не се кланя на нищо друго, освен на българския интерес. От там нататък – каквото решат гласоподавателите. 

- Самият той участвали в ръководството на платформата?
- Не само, че не участва в ръководството, но не е и член на партията.

- Тогава по какъв начин я свързаха с Божков?
- Попитайте ги. За мен няма никаква логика, никаква справедливост в този акт срещу нас. 

- Какви ще бъдат следващите ви стъпки след ВАС?
- Първо изчакваме решението на ВАС, а след това ще се обърнем към европейските институции.

- Има ли отлив на ваши членове и симпатизанти след „черния списък“?
- Не. Имаше една ситуация, в която хората се чудеха какво се случва, какви биха могли да са последствията. Проведохме разговори и всички осъзнаха, че това е атака срещу „Българско лято“ , защото ни виждат като заплаха. Виждат партия, която не прекланя глава пред чужди интереси. Явно в България без да се договориш със Запада или със Севера, няма как да си част от управлението. Ние ще докажем, че българският народ най-накрая заслужава справедливост.

- Бяхте поканили в листите си българи от чужбина, колко такива се озоваха и колко от тях станаха кандидат-депутати?
- Получихме доста CV-та, след като ги проверихме и отсяхме кандидатите в крайна сметка шестима са в листите ни.

- Какви хора са на челните позиции в листите ви?
- Най-важно за нас бе да намерим хора с чест и достойнство. Ако това ти липсва и най-големият професионалист да си, ще влезеш в поредната политическа игра и няма да стигнеш до някаква промяна. Хората в листите ни са образовани – адвокати, лекари, финансисти, педагози... Имаме хора с различни специалности.

- В политическия спектър къде е позиционирана партията ви?
- В център-дясно. За нас добрата бизнес среда, стабилната икономика са това, което може да даде по-добър живот в държавата и по-добри заплати.

- След като твърдите, че сте в център-дясно може ли да очакваме да си партнирате с Демократична България?
- За момента това, което виждаме при Демократична България е разминаване между думи и действия. Дали ще бъдем партньори с тях, или не можем да говорим след изборите и след като видим дали те поставят на първо място българските интереси, а не чуждите.

- В интервю казахте, че работите върху децентрализиран бюджет, които ще е акцент в програмата ви. Кажете нещо повече по темата.
- Нашите специалисти доразработват идеята. Може би в близките дни ще бъде представен пред медиите. Целта на такъв децентрализиран солидарен бюджет е да бъде спряна корупцията.

- Всички партии тръгват към изборите с очаквания, какви са вашите очаквания и опасения?
- Опасения нямаме. Видя се, че по нас всички удрят защото сме единствената алтернатива. Очакваме да влезем в следващия парламент. Очакваме около 8 %.

- Социологическите агенции ви дават 1,1%.
- Чудесно, защото миналия път дори не ни намираха, бяхме с 0%, а по данни на ЦИК се оказахме с над 3%. Значи сега ще сме поне 6-7%. Социологията винаги е била инструмент за манипулация и сега не е по-различно. 

- Какво ще бъде вашето лято?
- То ще бъде не наше, а българско лято. Едно незабравимо българско лято, ако мога да използвам тази терминология от 1994 г. Време е за още едно незабравимо българско лято. Време е най-сетне да сложим край на прехода, въпреки че преход всъщност нямаше. Имаше тъпчене на едно място. Време е най-накрая да вкараме във властта хора, които не са били в нея. Ние ще проведем адекватна кампания, кампания различна от провежданите досега. Партиите правят едни и същи неща, във всяка кампания основно се следи купуват ли се гласове, има ли корпоративен вот. Ние ще работим по европейски модел. В предизборния ни щаб има добри специалисти, които знаят как да изградят една адекватна  и позитивна кампания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"