Председателят на Общинския съвет в Търново разказа истории от своя живот на ученици

Председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов гостува на СУ „Вела Благоева” и разговаря с ученици от VIII до XII клас. Срещата се състоя в рамките на школската инициатива „Истории от моя живот”, която Спирдонов предложи да се казва „Истории от нашия живот”.

Шефът на местния парламент сподели как от деветнадесети в кандидатската листа за общински съветници с преференциален вот през 2015 година е станал трети и по-късно избран за председател на Общинския съвет. За да избегне натиска върху себе си, Спирдонов назначава секретар да протоколира заседанията на постоянните комисии и така на следващия ден се отчита кой е присъствал и отсъствал от заседанията.

Спирдонов подчерта, че работата в Агенцията по вписванията му е дала най-голям управленски опит, както и предприемаческите му занимания преди да влезе в държавната служба. Отбеляза, че най-важни за него са били ученическите и студентските години. Като ученик в Хуманитарната гимназия той се противопоставя на внезапното нареждане за задължителни матури и с усилията на свои съученици от цялата страна успява да наложи матурите да се организират от следващ учебен период. Той и директорът на СУ „Вела Благоева” Ангел Янчев са приятели от студентските години във Великотърновския университет и заедно през 1996 г. участват в окупацията на висшето училище, протеста срещу по-високите такси за общежитията и в символичното „погребение на висшето образование”.

На ученически въпрос – защо 750 души е администрацията на Европейския парламент, като 1/3 от тях са излишни – Спирдонов каза, че не може да обясни, но може да говори за държавната и общинската администрация. По негови думи Националният статистически институт е излишен. В него са заети 1200 души, но работата може да се осъществява от 200 чрез аутсорсинг услуги. Реформи са необходими, но хората трудно ги приемат. У нас например на всеки 20 км има районен съд, а той изисква прокурор, охрана… Миналата година съдът в Дряново е струвал 2 милиона лева, посочи председателят на ВТОбС.

Венцислав Спирдонов се ангажира да съдейства на учебната компания „Виктория”, след като изгледа филм за старата българска столица, изработен от децата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"