През 2020 г ще е готов първият патрулен кораб за ВМС

През 2020 г. трябва да е готов първият от двата многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили, съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Срокът за построяването им е петгодишен, като първият трябва да е готов в края на третата година, уточни той.

Българската фирма МТГ "Делфин" АД е удовлетворила изискванията, поставени за придобиване на патрулни кораби за Военноморските сили.Такъв е изводът от работата на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, назначена със заповед на министър-председателя, съобщиха в четвъртък от МО.Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на МТГ „Делфин“ с 5 водещи компании, чиито продукти са утвърдени на световния пазар. Това са „Thales“ с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската „Diehl Defens“, италианската „Leonardo“, френската MBDA и „Rheinmetall“ (Швейцария и Германия).

Избраната фирма има капацитет за изграждане на корабите. Оценени са 932 характеристики при офертата, като всички напълно удовлетворяват, а 40 на сто от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на корабите, допълни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Министър Красимир Каракачанов и зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото честване на 120-годишнината от създаване на Военноморската база във Варна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"