През 2044 г. половината от работещите са над 55 години 

Проблем за предприятията е ниската устойчивост на напрежение и стрес в работата

Ниска мотивация и нежелание за обучение

Ако темповете на застаряване на работната сила в България се запазят в следващите 20 години, броят на работещите на възраст над 55 г. през 2044 г. ще достигне 48% или почти всеки втори. Това показват анализите на възрастовото многообразие на работната сила в пет икономически сектора - консервна промишленост, дървообработваща и мебелна промишленост, металургия, производство на пиво, търговията с петролни продукти, които Българска стопанска камара (БСК) направи заедно с партньорство със социалното министерство и КНСБ.

За период от 5 години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто. Причините са свързани с намаляване на броя на предприятията в някои от секторите и кризата с пандемията от COVID-19. Най-значително е намаляла работната сила в мебелната промишленост, а сравнително най-устойчиво е съхранена в пивоварната и металургичната промишленост.

Всяко второ предприятие от анализа на БСК посочва, че се сблъсква с проблеми в нагласите на работещите, свързани с ниска мотивация, нежелание за обучение и усъвършенстване, липса на ефективност, инициативност, креативност и отрицателна нагласа към промените. Почти всяко второ предприятие е изправено пред проблеми, произтичащи от липсата на комуникативни умения в ръководния и изпълнителния персонал и от ниската устойчивост на напрежение и стрес в работата.

Почти всеки четвърти от заетите на възраст 27-39 г. е напуснал предприятието си в последните 2 години. Поколение Y или “Милениум” е най-ухажваното на пазара на труда. Те очакват “всичко сега” и не се колебаят да променят местоработата си, ако възможностите за развитие, условията на труд и заплащането, не кореспондират с представите им.

Втората по текучество (22%) е възрастова група от заетите на възраст 40-54 г. 

Всеки четвърти е без трудов договор в хотелите и ресторантите

Над 10 000 са нарушенията свързани с трудовото законодателство в хотелиерството и ресторантьорството от началото на годината.

Всеки четвърти нает на работа в хотел или ресторант е без трудов договор, съобщиха от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ). За периода януари - юли 2024 г. контролните органи на Агенцията са установили 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24% от всички 1914 случая.

За седемте месеца на 2024 г. в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 броя проверки, при които са установени 18 372 броя нарушения. От тях, свързани с осъществяване на трудовите правоотношения са 10503 броя, а със здравословните и безопасни условия на труд - 7658 броя.

От ИА ГИТ напомнят, че всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят. Работата без трудов договор не е маловажно нарушение според българското трудово законодателство и при всеки установен случай контролните органи на Инспекцията задължително налагат санкция от 1500 до 15 000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"