Президентът: България не търси в никакъв случай проблеми с Турция

България не търси в никакъв случай проблеми с Турция. Това заяви държавният глава Румен Радев, пред журналисти в София.

„Напротив, многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Република Турция", увери Радев.

Той каза още, че българският президент никога не би си позволил да прави коментари за уроци по демокрация, ако такива изказвания първо не са дошли от турска страна. „Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношение на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Да, ние ще държим да развием тези отношения в дух на добросъседство, сътрудничество, но няма да допуснем влияние върху нашата вътрешни дела. Това трябва да бъде категорично ясно“, подчерта Румен Радев.

По-рано днес посланикът на Турция у нас, Сюлейман Гьокчe, коментира предишно изказване на българския държавен глава, в което Радев заяви, че „България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона". „Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да било държава, включително и България. Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите",  заяви посланикът.

Днес президентът Румен Радев напомни, че добросъседството се базира на важни принципи като равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение. "Нека изхождаме от тези принципи. България не е страната, която в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува“, каза Румен Радев.

Попитан изяснил ли е всичко около това дали оградата по границата трябва да бъде едноредова или двуредова по време на вчерашната среща с „Обединени патриоти“ и дали ще сезира прокуратурата за нарушения, Румен Радев бе категоричен, че не мисли, че на срещата с Патриотите трябва да изясняват нещо около оградата. „Това е ангажимент на експерти и наистина ще им дадем възможности да оценят всички факти около оградата, така че да няма съмнение как са похарчени нашите пари. Парламентът тук също може да помогне. Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим вече по какъв начин и в какъв формат тази информация ще бъде проверена надлежно“, посочи той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"