Президентът на Иран: Никога не сме одобрявали руската агресия срещу Украйна

Иран се стреми към преговори със Запада заради обвиненията, че доставя на Русия балистични ракети, заяви новият президент на Иран Масуд Пезешкиан. Той посочи, че Техеран не е доставял тези боеприпаси на Москва и каза също, че иранската страна никога не е подкрепяла руската агресия срещу Украйна. 

„Готови сме да седнем с европейците и американците на масата за преговори. Ние никога не сме одобрявали руската агресия срещу Украйна“, каза иранският президент пред репортери по време на участието си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде телевизия Al Arabiya

На 6 септември The Wall Street Journal съобщи, че Иран е прехвърлил няколкостотин балистични ракети с малък обсег на Русия. Според The ​​Times, става дума за 200 ракети Fateh-360, които са били доставени в едно от каспийските пристанища на 4 септември. Ахмад Бахшаеш Ардестани, член на иранския парламент и комисията по национална сигурност и външна политика, потвърди доставките пред иранска медия. Той отбеляза, че Техеран е принуден да обменя ракети за соя и пшеница.

Изявленията на Пезешкиян вече бяха коментирани в Кремъл. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва ще продължи да обяснява на Техеран своята позиция относно нахлуването в Украйна. „Това е суверенната позиция на Иран“, подчерта в същото време Песков. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"