Президентът на Смартматик, която ръководи машинния вот в България, е обвинен в подкупи около изборите във Филипините

Департаментът на правосъдието на САЩ е обвинила президентът на фирмата "Смартматик", която ръководи машинния вот в редица държави включително и България, в приемане на подкуп и схема за пране на пари. Това съобщи във "Фейсбук" Виктор Блъсков.

"Президентът на Смартматик, фирмата, от която взимаме машини за гласуване и която де факто ръководи машинното гласуване е току-що обвинен в схема за подкупи и пране на пари около изборите във Филипините. Това е невероятен скандал. Незабавно трябва да се проведе среща с ЦИК и преосмисляне на цялото машинно гласуване! Току-що всички избори досега загубиха своята легитимност. Радев вече движи към нови избори, трябва да вземе отношение ВЕДНАГА!", пише Блъсков във Фейсбук.

Федерално жури в Южния окръг на Флорида обвини четирима души за схемата, като, според документа, трима ръководители, свързани с машина за гласуване, както и бивш председател на Комисията по изборите (COMELEC) на Република Филипините са обвинени в схема за подкупи и пране на пари, свързана с изборите във Филипините, които се проведоха през 2016 година.

Сред тях е президентът на "Смартматик" Роджър Пинате.

 

Става дума за най-малко 1 милион долара подкуп. Посоченият период на престъплението е 2015-2018 г.

Твърди се, че тези подкупи са били платени за получаване и задържане на бизнес, свързан с предоставяне на машини за гласуване и изборни услуги за изборите във Филипините през 2016 г. и за осигуряване на плащания по договорите, включително освобождаване на плащания на данък добавена стойност.

Ако бъдат осъдени, Пинат и Васкес, ще получат наказание от 20 години за всяко обвинение за международно пране на пари.

За целта на схемата са създадени фондове от незаконни средства и конспираторите са използвали кодови имена за да се разберат за подкупите.

TRUD_VERSION_AMP:14//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"