Президентът награди разузнавачи посмъртно

Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Военните разузнавачи Васил Лазаров и Пеньо Пенев бяха удостоени посмъртно с почетния знак на президента Румен Радев по повод 110 г. българско военно разузнаване. Отличията бяха връчени на близки и роднини на легендарните армейски разведки от съветника на държавния глава Илиян Алипиев на тържество в ЦВК.

Честването бе организирано от Асоциацията на военните разузнавачи с председател полк. Чавдар Борачев. Полковник Пеньо Пенев е удостоен посмъртно заради изключителните заслуги към сигурността и отбраната на страната. Експертите казват, че той е българският Рихард Зорге. През 50-те години е предаден и разкрит от турското контраразузнаване. Арестуват го и го съдят за шпионаж. Лежи в турски затвори, където е измъчван и бит, за да предаде източниците си и тайните, с които разполага. Пеньо Пенев обаче не издава никой. През 1964 г. е разменен за 9 турски агенти, хванати у нас. Толкова висока цена дават турците за него. Когато ги разменят на граничната бразда турският патрул взима “За почест” за героя, а граничните служители му се покланят.

Бивши разведки, казаха, че жалкото в случая е, че герои, като Пеньо Пенев у нас ги квалифицират като доносници. Според тях това е абсурдно, тъй като на международни конференции по разузнаването се проявява взаимно уважение, присъщо на професионалисти.

На тържественото събрание по случай годишнината на военното разузнаване министър Красимир Каракачанов удостои с награден знак “За вярна служба под знамената” депутата от БСП подп. от запаса Таско Ерменков, член на комисията по отбрана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"