Президентът обяви кога ще са консултациите с парламентарните групи за служебен кабинет (ВИДЕО)

Каня утре в 17:00 часа парламентарните групи, за да се обсъди следващото служебно правителство. Това заяви президентът Румен Радев. 

Държавният глава подчерта, че все още води разговори с потенциалните кандидати за поста на служебния премиер. Той отказа и да назове конкретна дата за парламентарните избори. 

"Всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. Това, че тези промени се връщат като бумеранг върху техните създатели - не е най-големият проблем. Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и редица важни институции - Народното събрание, БНБ, Сметната палата и Омбудсмана", подчерта Радев. 

По думите му "след случилото се през последните няколко дни, трябва да не е ясно, че професионализмът не може  повече да бъде водещ критерии при назначаването на ръководството на тези важни институции". "Всяка партия вече ще търси удобен и лоялен към нея човек, в когото ще предвижда бъдещия евентуален служебен премиер", подчерта той. 

На въпрос кого ще назначи за служебен премиер президентът заяви, че "в момента водя разговори с тези хора". "Някои от тях са дори извън страната. Трябва да се отнесем изключително сериозно към всяка една опция, защото те станаха изключително малко. Това е важен въпрос. Утре, четвъртък,  в 17 часа каня парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство. Когато назнача служебното правителство веднага ще обявя и датата за изборите", категоричен беше Радев.

Не участвам в никакви конспирации и така наречени преврати. Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, явно е забравил, че последната дума имам аз. Никога няма да назнача такъв човек, ако ще да е господ", каза Румен Радев.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"