Президентът с три опции за служебен премиер 

Румен Радев избира между Димитър Главчев, подуправителя на БНБ Петър Чобанов и зам.-шефа на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева

Чобанов готов да приеме, при определени хипотези

Три варианта има пред президента Румен Радев за служебен премиер, показали разговорите с посочените в Конституцията лица, които могат да заемат поста. Склонни да приемат се оказали сегашният премиер Димитър Главчев, зам.-председателят на БНБ Петър Чобанов и зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

“Труд news” научи, че Главчев не бил особено желан след упорството да назначи за временен посланик на България в Украйна Николай Ненчев. Против него са и ППДБ, БСП, “Възраждане”. Самият Главчев също нямал голямо желание да продължи да бъде служебен премиер, предпочитал да се върне начело на Сметната палата. Ако му се наложело да продължи престоя си на “Дондуков” 1, смятал да се откаже от поста външен министър, който досега съвместяваше с премиерския. Димитър Главчев е на 61 години, завършил е УНСС със специалност икономист-счетоводител. Беше депутат от ГЕРБ от 41-ото до 46-ото НС и председател на 44-ото НС в периода 19.04.2017 до 17.11.2017 г. На 28 юли 2023 г. беше избран за председател на Сметната палата от 49-то НС, а от март 2024 г. е служебен премиер.

Вторият възможен вариант е зам.-председателят на БНБ Петър Чобанов, който каза, че поста на служебен премиер не му е приоритет, но имало хипотези, в които би обмислил предложението.
Чобанов е на 48 години, той беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013 - 2014 г.) от гражданската квота на БСП. Преди това работеше като изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози и като председател на Комисията за финансов надзор. Той беше народен представител от гражданската квота на ДПС от 2021 г. до 2023 г. На 26 юли 2023 г. бе избран от НС за подуправител на Българската народна банка. За другия подуправител - Андрей Гюров, има дело за отстраняването му от длъжност след доклад на Комисията за противодействие на корупцията за “несъвместимост”.

Третият възможен вариант за служебен премиер е заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Тя е завършила “Счетоводство и Контрол” в Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов. Работила е като член на Сметната палата и ръководител на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни и др. През 2015 г. е избрана от НС за зам.-шеф на Сметната палата. На 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

ГЕРБ и БСП искат избори на 20 октомври

ППДБ не искат Калин Стоянов

ГЕРБ и БСП предложиха на президента предсрочните парламентарни избори да са на 20 октомври. “Ако отидем към тази дата, МС трябва на 20 август да положи клетва, а вие взехте решение за ваканция от 16 август”, припомни президентът Румен Радев на представителите на парламентарните партии, които отидоха на “Дондуков” 2 да участват в консултациите за служебно правителство.

Росен Желязков от ГЕРБ обяви, че категоричното мнение на партията му е да не се бърка в компетенциите на президента, да дават съвети, оценки, напътствия, какъв трябва да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинираните за премиер и министри, защото това е “във вашите компетенции”.

Николай Денков от ППДБ каза, че тяхната коалиция няма доверие във вътрешния министър Калин Стоянов и призоваха да се потърси друг ръководен състав на МВР.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов беше категоричен, че няма подходяща фигура за министър-председател, защото президентът може да избира от ограничен състав хора, някои от които са назначавани по предложение на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Президентът подчерта, че този път за разлика от предишния, когато единствено Димитър Главчев се е съгласил да стане служебен премиер, има и други опции (виж вляво). Радев увери, че в най-кратък срок ще направи избор на служебен премиер и ще обяви дата за избори.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"