Президентът: Ядрената енергия дава стабилност

България трябва да има изисквания за срокове и крайна цена на новите блокове

Ядрената енергия осигурява устойчива енергия, нужна за стратегическа автономия и конкурентоспособност на икономиката. Затова тя ще остане незаменим източник в близък и средносрочен план. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към участниците в международната енергийна конференция „Булатом”, която се провежда край Варна.

Според Радев до 2050 г. – срокът за постигане на климатична неутралност, нуждата от електрическа енергия ще се увеличава рязко. „Нямам претенции да съм на нивото на 240 ядрени физици в нашия парламент, там вземат решения за няколко часа с какви технологии да се развива нашата ядрена енергетика”, коментира президентът и припомни, че е апелирал страната ни да върви към „зелено бъдеще”, но без да бъде притискана прибързано да се отказва от базовите си мощности.  За ВЕИ Радев каза, че още липсват евтини и ефективни технологии за съхранение на енергията, нужни са терени, а земята е ценен ресурс и при подобни планове трябва да се отчитат още възможностите на електропреносната мрежа.   

„Започнахме да осъзнаваме, че освен чиста природа, има и жизнен стандарт на европейците, трудова заетост, конкурентоспособност и не бива едното да се пренебрегва за сметка на другото”, посочи държавният глава. Той допълни, че след 50-годишен опит в безопасната експлоатация на ядрени мощности България трябва да има изисквания за крайната цена и ясни срокове за планираните проекти за строеж на нови блокове. „Строителството на един блок отваря хиляди работни места, дава тласък на образованието и на икономиката. Тези процеси могат да бъдат успешни, ако имаме добро сътрудничество с чуждестранните ни партньори”, подчерта Радев. Според него в бъдеще може да се мисли и за малки ядрени реактори. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"