Прекратиха наказателно производство срещу Благомир Коцев 

100 лв. разлика от размера на значителна щета спасиха бившия областен управител и настоящ кмет на Варна 

Варненският окръжен съд потвърди постановление на прокуратурата, с което е прекратено наказателно производство срещу кмета на Варна Благомир Коцев за ползване на външна правна помощ, докато е бил областен управител.

Разследването започнало на 4 януари 2023 г. след жалба, че година по-рано Коцев е сключил договор за правна помощ с адвокатско дружество, въпреки че в областната администрация работели 10 юристи и нямало предходна практика да се възлагат юридически услуги на външни фирми. Цената на договора била с прогнозна стойност 69 000 лв., с допълнително споразумение била намалена до 23 256 лв., като били изплатени 11 808 лв. с ДДС. Според жалбата от неизгодната сделка са произлезли значителни вреди за областната управа.

Договорът бил прекратен след смяната на областния управител. Разпитите на служители от администрацията и прегледът на документи установил, че назначените на щат юристи са били достатъчно, за да поемат целия обем дейност, а делегирането й на външна фирма действително е било прецедент.

Проверката установила, че реално по договора са платени 9840 лв., които са точно 100 лв. по-малко от сумата, за която се счита, че е настъпила значителна щета. Според съдебната практика тя е 1/5 от 70 минимални работни заплати. Към 1 април 2022 г. МРЗ е била 710 лв., а големият размер на вредата – 9940 лв. Затова прокуратурата приела, че няма доказателства за извършено престъпление, което съдът потвърди след проверка.  

Магистратите посочват, че наличието на заети щатни бройки в юридически отдел не означава, че възложените в договора дейности са били ненужни, тъй като необходимостта от тях зависи от конкретните условия, преследваните резултати и мнението на ръководството за качеството, с което отделът е изпълняват съответните задачи. Затова е твърде пресилено становището, че дублирането на дейности между служители и външни изпълнители е престъпление, мотивира се съдът.
Определението му може да се обжалва пред Варненския апелативен съд. 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"