Премиерите на България

Досега сме имали 59 министър-председатели, включително и службни

Напоследък се спори дали Бойко Борисов ще стане премиер за четвърти път след очакваната убедителна победа на ГЕРБ-СДС и на двата вида избори на 9 юни 2024 година. Тук се върти една интрига, достойна за рекордите на „Гинес“. Колко премиери е имала България и колко дълго са управлявали те? Оказва се, че до момента България е имала 59 премиери, включително служебните такива.

Най-дълго е управлявал забравеният вече комунистически лидер Станко Тодоров – цели 3632 дни. На второ място е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 3606 дни, а трети е Тодор Живков с 3146 дни. На четвърто място е Стефан Стамболов с 2464 дни, а на седмо е Васил Радославов с 2116 дни. На последното 59-то място е Димитър Станчов със само 5 дни. От изброените премиери Бойко Борисов, Стефан Стамболов, Васил Радославов и Димитър Станчов са демократично избрани, докато Станко Тодоров и Тодор Живков са назначени от комунистическия режим, обявен за престъпен в Република България със закон, приет през 2000 г.

И така, демократичните български премиери на първите три места по срок на управление  са Бойко Борисов (3606), Стефан Стамболов (2464) и Васил Радославов (2116). Доста по-назад са иконата на градската десница Иван Костов (1525) и наследилият го Симеон Сакскобургготски (1484). Първата шестица се завършва от Сергей Станишев (1441).

В обозримото бъдеще няма кой да победи Бойко Борисов по продължителност на управлението в тази вечна класация на демократично избраните български премиери. Ако обаче се включат и комунистическите премиери, то Станко Тодоров бие Бойко Борисов на фотофиниш с разлика от само 26 дни! Ако Борисов реши да стопи и тази разлика, няма как, ще трябва да премиерства поне още 27 дни. Прочие, скоро ще научим развръзката на тази сапунена драма.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Проф. Михаил Константинов

Този уебсайт използва "бисквитки"