Премиерката на Бангладеш избяга с хеликоптер

Най-малко 300 загинали

Хиляди щурмуваха нейната резиденция

Премиерката на Бангладеш Шейх Хасина подаде оставка и напусна страната с хеликоптер, след като беше притисната от масови протести срещу правителството, предаде “Ройтерс”.

Решението, което сложи край на продължилото 15 години нейно управление, бе взето на фона на щурма на официалната є резиденция от хиляди протестиращи, които скандираха различни лозунги и изнасяха телевизори, столове и маси от правителствената сграда.

Местни медии излъчиха кадри как Хасина се качва на военен хеликоптер със сестра си, като според информация на Си Ен Ен Хасина е пристигнала в град Агартала в съседна Индия.

Малко след това генерал Вакер Уз Заман съобщи, че ще поиска от президента насоки за сформиране на временно правителство и обеща, че армията ще започне разследване на смъртоносните потушавания на протестите.

Протестите започнаха, след като разгневени студенти поискаха да се премахне системата за квотно назначаване на държавна служба, но след това демонстрациите се превърнаха в бунт срещу Хасина и управляващата партия.

Правителството опита да потуши протестите със сила, при което бяха убити около 300 души и това доведе до допълнителен гняв и призиви за оставката на Хасина, пише “Асошиейтед Прес”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"