Премиерът Бойко Борисов: Започваме да строим Турски поток през България (обзор)

„Булгартрансгаз” подписа договор със саудитския консорциум „Аркад”

Международен консорциум може да строи АЕЦ „Белене”

България започва да строи продължението на Турски поток през страната. „Това е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той присъства на подписването на договора между „Булгартрансгаз” и саудитския консорциум „Аркад”, който ще изгражда българския участък на Турски поток. На церемонията присъстваха още енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров и посланикът на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Стойността на договора е 1,102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 308 километра.

Борисов подчерта, че от този договор печелим, тъй като оставаме на газовата карта. „Ще печелим от транзитни такси, този газопровод ще си остане български в момента, в който се изплати. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгария също ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора ние оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезвахме”, продължи премиерът.

И обясни, че 90% от тръбите за проекта вече са в България, а финансирането е осигурено.

Преди това премиерът разговаря с руския министър Денис Мантуров. Отношенията между България и Русия не са влошени, заяви Борисов след срещата. „Русия разчита да участва и е подала съответната заявка за строежа на АЕЦ „Белене”. Смятаме, че оптималният вариант е тя да се изгради от международен консорциум и Русия би участвала в него”, каза от своя страна Мантуров. В момента се работи активно за създаването на консорциум, потвърди и премиерът Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"