Премиерът Борисов не дойде в НС за избора на Марияна Николова

От БСП настояха да бъде повикан в залата

Премиерът Бойко Борисов не дойде в парламента, където в момента ще бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов и кандидатурата на Марияна Николова да заеме неговия пост.

Пленарното заседание започна с кворум от 129 народни представители.

От БСП заявиха, че липсата на премиера е проява на неуважение към законността, гражданите и конституцията и настояха той да бъде повикан в залата.

„БСП за България“ настоява министър-председателят да дойде в пленарната зала, защото той отговаря за всички действия на правителството. Министър-председателят предлага неговият състав по Конституция“, заяви Валери Жаблянов. Той уточни, че мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на премиера Борисов. „Ние така и не разбрахме по какъв повод Валери Симеонов си тръгва“, допълни Жаблянов.

Внесеният от министър-председателя проект за персонална промяна в кабинета беше представен от вицепремиера Красимир Каракачанов.

По искане на Данаил Кирилов от ГЕРБ беше извършена поименна проверка на кворума. Отхвърлено беше процедурно предложение на ДПС оставката и изборът на нов вицепремиер да бъдат гласувани поотделно.

Думата за изказване поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова, но председателстващият заседанието Емил Христов вече беше обявил закриване на дебатите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"