Преференциите пренаредиха листите на партии

ГЕРБ с феноменални изборни рокади в Благоевград

Мартин Димитров измества Лена Бориславова

Преференциалният вот на изборите отново пренареди листите на партиите.

Благоевградската листа на ГЕРБ се размести фатално за някои от кандидатите за парламента. Там цели трима кандидати изместват водача с преференции Росен Желязков - нещо, смятано за невъзможно, тъй като към личните преференции на водача се добавят и гласовете на подкрепилите листата без преференция. Росен Желязков събира общо 6353 гласа, а последният в листата Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, става първи със 7606 преференции. На второ място отива Костадин Стойков, който е 3-ти в листата със 7186 гласа, трети става 5-ят Иван Герчев - син на кмета на Разлог, с 6673 гласа.

Така водачът Росен Желязков отива на четвъртата позиция.

Рокадите според симпатии на електората традиционно са най-много в ППДБ. Пренареждането в техните листи има в трите софийски избирателни района, в Пловдив и Варна.

В 23 МИР - София листата обърнаха Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова, които от съответно 7-ми и 10-та в листите, се наредиха веднага след водача Кирил Петков. Той има по-малко лични преференции от тях, но получава и гласовете на гласувалите за листата без преференция. Така първи е Петков, втори - Божанов, трета - Белобрадова, едва четвърти се нарежда ген. Атанас Атанасов.

Иво Мирчев не успява да мине напред в листата.

Мартин Димитров пренарежда листата на 24 МИР и минава от 13-о на 2-ро място след водача Надежда Йорданова. Лена Бориславова минава с едно място назад и от втора става трета, заради Димитров.

Д-р Александър Симидчиев размества листата на ПП-ДБ в 25 МИР-София, като минава от 5-о на 2-ро място. Така на първите три места там се нареждат Николай Денков, Александър Симидчиев и Кристина Петкова.

Издателят Манол Пейков пренарежда листата на ПП-ДБ в Пловдив и от 4-то място отива на второ след водача Асен Василев.
Във Варна Даниел Лорер едва запазва първото си място, благодарение на гласувалите без преференция.

Рокади със знакови имена и в листата “БСП-Обединена левица” - доц. Наталия Киселова размества поредността в 23 МИР-София и от трета става втора. Във Варна третият Десислав Тасков излиза пред Павел Раличков.

Рокади има и във варненската листа на “ДПС-Ново начало”, където висок личен вот са получили Ертен Анисова, Юсмен Юсмен и Ридван Адем. Така те се нареждат последователно след водача Йордан Цонев.

Пренарежда се листата на ГЕРБ във Варна и след водача Даниел Митов се нареждат Любомир Загоров, изстрелян от 20 номер на челните позиции, както и Станислав Иванов.

Дали преференциите ще окажат решаваща роля за влизането на изброените в парламента, ще се види окончателно при разпределението на мандатите по райони.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"