Прибират печалбата от високите цени на имотите

Инвеститори търсят изгодни оферти, за да вложат парите си

Инфлацията и ръстът на доходите са движещи фактори за пазара

Използват повече налични средства

Нарастват сделките с жилища старо строителство, казват брокери на имоти. Причината за това е, че цените на апартаментите са много високи и редица собственици решават, че сега е добър момент да реализират печалба. На пазара излизат както жилища, които са построени преди повече от 30-50 години и са получени от настоящите собственици по наследство, така и имоти, които са купени преди няколко години с цел инвестиция.

Наред с това интересът към покупката на имоти продължава да бъда много силен. Каквито и решения да вземе Европейската централна банка за лихвите, инфлацията и през следващите години ще остане много по-висока от лихвите по банковите депозити. Затова много хора искат да предпазят спестяванията си от инфлацията като ги вложат в имот, дори да се наложи за част от цената да вземат банков кредит. 

Наред с това продължава да бъде силно търсенето на жилища за собствени нужди. Хората разбраха колко е важно да имат просторен и уютен дом и, ако доходите им позволяват изплащането на банков кредит, не се колебаят да осигурят по-висок стандарт на семейството си. Наред с всичко това доходите на хората нарастват, което е добре за пазара на имоти.

При покупката на жилище за семейството хората са готови да дадат доста висока цена, ако имотът отговаря на изискванията им, коментират брокери. В тези случаи от решаващо значение е локацията на имота, типа строителство, наличието на паркомясто, разположението на стаите, както и наличието на удобен транспорт, училища и детски градини.

Тенденция на пазара е купувачите да се стремят да участват с по-голяма първоначална вноска с лични средства. Преди 3-4 години много хора не искаха да пипат наличните си пари и при покупка на жилище взимаха банков кредит за максимално отпусканата от банката сума. Сега предпочитат да използват наличните си пари от една страна, за да ги предпазят от инфлацията, а от друга - да имат по-малък заем, който могат по-лесно да изплащат.

При покупката на имот с цел инвестиция цената има по-голямо значение за купувачите, тъй като те търсят възможно най-голяма възвръщаемост и съответно възможно най-добро съотношение на цена и очаквана печалба под формата на месечни наеми или бъдещо покачване на цените. Затова при тези сделки е важна не само цената на квадрат жилищна площ, а и перспективите за развитие на района, в който е имотът. Инвеститорите внимателно преглеждат наличните обяви и купуват имоти, които са подценени, тоест жилища, които се очаква да поскъпнат през годините. Например това са жилища, които се намират близо до по-скъп квартал, или близо до които се очаква да има продължение на линията на метрото или нова голяма офис сграда.

Искат хол, спалня и кухня

В Старозагорско са поскъпнали с до 30%

Има интерес и към селата

Цените на апартаментите в центъра на Стара Загора почти са се изравнили с тези в останалите квартали.

Имотите в някои квартали на Стара Загора са поскъпнали с до 30% за година, разказаха брокери. Това се дължи на увеличеното търсене заради високата инфлация и желанието на хората да предпазят парите си.

Най-предпочитани са апартаментите с хол (всекидневна), спалня и кухня. Но интересна тенденция по отношение на така наречените “градски имоти” е и фактът, че вече търсят и по-големи жилища - с над 70-80 кв. метра застроена площ. През пандемията хората разбраха колко е важно да имат голям дом, затова сега нараства търсенето на по-просторни жилища.

Най-често купувачите в Стара Загора са хора на възраст между 30 и 40 години, с добро образование. При избора на имот от решаващо значение се оказва не само самият апартамент, а и общите части, за които купувачите искат да са в добро или дори отлично състояние.

Цените на жилищата в централната част на Стара Загора са се изравнили с тези в останалите квартали, с изключение на “Зора” и “Кольо Ганчев”, разказват брокери. Причината за това е подобрената инфраструктура, в резултат на което за много купувачи вече е без значение дали имотът им се намира в центъра или в периферията на града.

Значително са поскъпнали и селските имоти в близките около Стара Загора малки населени места. Освен традиционните локации северно от града - като Борилово, Казанка, Сулица и Пъстрово, има интерес и към имоти в Могила, Калояновец и Християново.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"