Приетата от Общински съвет-Горна Оряховица подкрепа от 10 000 лв. за родено трето дете, е регламентирана в действаща наредба 

Влезе в сила приетата от Общински съвет – Горна Оряховица Наредба за реда, условията и начина на отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено до трето дете, включително, на територията на общината.
Подкрепата е от 10 000 лева и е насочена към горнооряховски семейства, сдобили се с трета рожба и отговарящи на определени с Наредбата  критерии.

За да имат право на помощта от 10 000 лв., родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат осигурителен статус за предходните 60 месеца.

По отношение на двете по-големи деца на кандидатстващите пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават задължителните детска градина или училище, ако са в съответната възраст. Последните две обстоятелства ще се установяват по служебен път. 

В случай, че след отпускане на помощта бъде засечено несъответствие с декларираното или в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата ще подлежи на връщане.
Еднократната финансова помощ е за деца, родени или осиновени след 1 януари т.г. По регламент заявленията се подават в рамките на три месеца от събитието, но за родените или осиновени през първото полугодие на тази година дечица, срокът за кандидатстване започва да тече от влизането в сила на Наредбата. 

След одобрение от комисия и заповед на кмета, средствата ще се изплащат наведнъж. В случай, че одобрените заявления надхвърлят предвидения годишен бюджет от 100 000 лв. кметът на общината може да поиска от ОбС неговото увеличение.
Стимулът за работещи и отговорни горнооряховски семейства е ангажимент, който кметът Николай Рашков пое още в началото на мандата си. Целта е да се подкрепят и насърчават граждани, на които икономиката и обществото разчитат. 
Мярката е дългосрочна.

Тя надгражда политиките за преодоляване на демографската криза, като Общината ще продължи да отпуска и еднократна финансова помощ от 300 лв. за всяко раждане или осиновяване на първо и второ дете. Правилата за това са заложени в същата Наредба.

След изработването й, текстовете бяха подложени на широко обществено обсъждане, вследствие на което бяха внесени някои изменения. След това Наредбата беше предоставена за разглеждане и в Общинския съвет, като на всеки етап са спазени изискуемите по закон срокове.

На второ четене документът беше приет в края на юни, а от 15 юли вече е публикуван в официалния сайт на Община Горна Оряховица, в раздел „Наредби и правилници на ОбС“, подраздел „Действащи наредби и правилници“. Приложен е и образец на заявление.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"