Приключи разследването срещу Васил Божков, прокуратурата готви обвинителен акт

Приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, предстои внасяне на обвинителен акт, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Божков е обвинен за опит за изнасилване, за подбудителство към умишлено убийство на двама души и за подбуждане към умъртвяване на трети.

"Водещият разследването следовател към отдел „Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда", се посочва в информацията.

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С постановление от 29.03.2024 г. наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението. 

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК), като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП. 

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу:

- Васил Божков за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д. (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК),

както и срещу:

- Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"