Принц Чарлз и принц Уилям пристигнаха в замъка Балморал при кралица Елизабет Втора

Към резиденцията са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган

Британският принц Чарлз и принц Уилям вече са в замъка Балморал, резиденцията на кралица Елизабет Втора в Шотландия, след като по-рано днес бе съобщено, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщават световните агенции.

Лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал, се казва в изявление на Бъкингамския дворец, публикувано по-рано днес.

Малко след това бе съобщено, че принц Чарлз и принц Уилям отиват към Балморал. После бе съобщено, че в Балморал е пристигнал и принц Андрю, вторият син на кралицата. След него там дойдоха и другите две деца на кралицата - принцеса Анна и принц Едуард. Към Балморал са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган.

Малко след това Бъкингамският дворец поясни, че кралицата се чувства добре, че лекарите са й препоръчали да си почива и че Чарлз вече е при нея.

"Цялата страна е притеснена" от новините за здравето на кралицата, заяви новата британска премиерка Лиз Тръс. "Мислите ми - и тези на всички жители на Великобритания - са с Нейно величество кралицата и  семейството ѝ".

Минути преди изявлението на новия министър-председател Лиз Тръс беше връчена бележка в Камарата на общините, която я информира за развитието. Това се случи, докато разкриваше плановете си да ограничи сметките за енергия през следващите две години.

Тръс бе назначена за премиер от кралицата във вторник, но Елизабет Втора реши да остане в Балморал, вместо да се връща в Лондон, където обикновено се извършва прехвърлянето на властта, припомня АФП. На публикуваните снимки от церемонията по назначаването на Тръс се виждаше как усмихнатата кралица се опира на бастун и се ръкува с новата премиерка.

В дългата си кариера като кралица, това е шестнадесетият път, в който тя преживява встъпването в длъжност на министър-председател в Обединеното кралство. Първият назначен от нея е Уинстън Чърчил. 

Вчера кралицата беше принудена да отложи срещата на консултативния си Таен съвет в последния момент по съвет на лекари. След натоварения ден във вторник, по време на който тя поздрави Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и поемането на други леки задължения, 96-годишния монарх беше посъветвана да си почине, пише Дейли Мел.

След като преди година прекара една нощ в болницата за неуточнени изследвания, кралицата се появява все по-рядко на обществени места. От месеци насам тя прехвърля все по-голяма част от функциите си на сина си Чарлз.

В началото на юни британците отбелязаха с четиридневни празненства 70-ата годишнина от управлението на Елизабет Втора, която е и най-възрастният действащ монарх в света.

Дейвид Камерън, бившият британски министър-председател, каза, че е "дълбоко загрижен" от изявлението на Двореца, съобщи The Guardian.

„Дълбоко загрижен съм от новините този следобед от Бъкингамския дворец“, написа той в Туитър. „Изпращам искрените си мисли и молитви към Нейно Величество Кралицата и кралското семейство в този най-тревожен момент.“
Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, каза, че е "силно загрижена" за кралицата.

От цялото семейство само Херцогинята на Кеймбридж Кейт остава в Уиндзор, докато правнуците на Кралицата принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи са на първия си пълен учебен ден в новото си училище, съобщи дворецът Кенсингтън.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"