Природният газ поевтинява с малко

Заявени са по-големи количества, каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Веселин Синабов

В Чирен нагнетените количества са 86% от капацитета

Цените на природния газ на европейските пазари се успокоиха и прогнозите към момента са да няма увеличения близките месеци.

Може да очакваме поевтиняване на природния газ с по-малко от 2 процента през следващия месец, стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Веселин Синабов посочи, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и клиентите им са поискали по-големи количества от предварително заявените. “Предложената цена за месец септември беше значително по-ниска от ценообразуващия индекс TTF. В резултат част от клиентите поискаха увеличение на доставките за месец септември “Булгаргаз” ще внесе окончателната цена, която ще бъде незначително повишение спрямо първоначално заявената”, каза Синабов.

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отбеляза, че следващите месеци не би трябвало да се очаква голямо поскъпване на газа.

В момента в Чирен нагнетените количества са 86% от капацитета на подземното газово хранилище, а средно в Европейския съюз вече надминаха 91%. Енергийният регулатор ще вземе окончателно решение на 30 август, а новите цени на природния газ ще влязат в сила от 1 септември.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"