Природният газ ще е с около 3% по-скъп през октомври

Поскъпването на природния газ през октомври се очаква да е с около 3 процента. Това потвърди пред Комисията за енергийно и водно регулиране изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

"Основна причина за това е по-големите договорени количества за месец октомври спрямо месец септември, което, от своя страна, намаля влиянието на количествата по Азерския договор. В микса за месец октомври също така са включени и количества от терминала в Александруполис, който ще тръгне на 1 октомври", уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

В ценовия микс за м. октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.

„Благодарение на дългосрочния договор за доставка на азербайджански газ за българските потребители са осигурени сравнително ниски цени. Предлаганата от „Булгаргаз“ цена за октомври от 63,87 лв./МВч е с близо 10 лв. по-ниска от индекса TTF на нидерландската борса, който при днешната търговия е на нива от 37,15 евро/МВч или 73,10 лв./МВч“, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Нагнетените количества в ПГХ Чирен вече са над 93% от неговия капацитет, което отговаря на средния показател за страните от ЕС. „Предвид на усложнената международна обстановка този резерв позволява на страната ни да посрещне евентуални непредвидени обстоятелства и да не допусне резки промени в цената на природния газ през следващите месеци“, подчерта той. 

"Булгаргаз" ще внесе окончателното си предложение на 1 октомври, откогато и новите цени на газа ще влязат в сила след одобрение от енергийния регулатор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"