„Пробив е малко вероятен“: Руската офанзива в Украйна се провали, пише NYT

Руската армия е загубила цялото превъзходство, което доскоро имаше на бойното поле. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се противопоставят успешно на агресора, въпреки че самите те не могат да преминат в настъпление. Но докато Украйна е малко вероятно да освободи цялата окупирана от Русия територия, тя все пак може да излезе победител във войната, според американски служители с чувствителна разузнавателна, военна и дипломатическа информация.

Лошо подготвените руски части не могат да проникнат в украинските отбранителни укрепления, след като последните получиха подкрепа под формата на западно оръжие. Следователно руската армия едва ли ще постигне значителни териториални придобивки, казаха американски официални лица пред The ​​New York Times.

Според тях проблемите на руската армия значително са променили динамиката на военните действия. Доскоро изглеждаше, че късметът е обърнал лицето си: украинските въоръжени сили изпитваха сериозен недостиг на боеприпаси и жива сила, докато Русия имаше значително предимство в огневата мощ и числеността на войските. Тя готвеше мащабна офанзива в началото на лятото, където превземането на Харков се смяташе за „ реалистична цел."

Нахлуването в района на Харков на 10 май, на което украинските части първоначално не успяха да противодействат с нищо, изглежда потвърди тази ситуация. Но вече пенсионираният полковник Виктор Алкснис в своя z-канал в телеграм дава дежурните извадки от докладите на Генералния щаб на Руската федерация за май-юли, че руските части край Волчанск (на около 6 км от границата) продължават да настъпват и „водят успешни битки.”

„За каква успешна офанзива на нашата групировка можем да говорим, когато край Вердюн има позиционна безизходица от типа на 1916 г.", пита Алкснис. "За почти два месеца, от 16 май (когато украинските въоръжени сили спряха пробива), „общото настъпление на руските войски във Волчанско направление е до 200 метра“, уточнява той.

Ситуацията може да се промени само ако има някакво преразглеждане на руската стратегия, като например ново обявяване на мобилизация или промяна в подхода към обучението на войници, смятат американските източници.

През пролетта и началото на лятото руските войски се опитаха да превземат територия край град Харков и да подновят натиска в Източна Украйна, за да се възползват от превземането на Авдиевка. В резултат Русия претърпя хиляди жертви, докато спечели малко нови територии.

Руските сили продължават да причиняват болка, но техният постепенен напредък е забавен от закалените линии на украинците, се казва в публикацията.

Предстоящите месеци няма да бъдат лесни за Украйна. Но съюзническите лидери, които се събират във Вашингтон тази седмица за 75-ата годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия договор, могат оправдано да твърдят, че усилията им за укрепване на Украйна работят.

„Украинските сили са разтегнати и ги чакат трудни месеци на битка, но голям руски пробив сега е малко вероятен“, каза Майкъл Кофман, старши сътрудник в програмата за Русия и Евразия към Фондацията "Карнеги за международен мир", който наскоро посети Украйна.

Въпреки че в Киев настояват, че се борят за освобождаването на окупираните земи, според източници на NYT, във Вашингтон все повече вярват, че войната по същество вече се води, за да се гарантира мястото на Украйна в НАТО и Европейския съюз, докато ще бъде почти невъзможно е да се върнат всички територии. Но дори и без това Украйна пак може да излезе победител от военната конфронтация с Русия, казват официални лица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"