Пробна забрана на телефони в училища предлага министър

Сега учителите решават за ползването на устройствата

МОН да прецени дали мярката да обхване цялата образователна система

ЮНЕСКО вече препоръча забраната им в клас

Служебният просветен министър Галин Цоков ще предложи в няколко училища да се забранят мобилните телефони. След анализ на резултатите, Министерството на образованието и науката (МОН) да вземе решение за цялата образователна система. “Като служебно правителство не можем да вземем такова решение, но можем да поставим въпроса на обсъждане”, заяви той. В свой доклад ЮНЕСКО вече препоръча забраната им в клас. А у нас още през 2015 г. с промени в Закона за училищното и предучилищно образование, депутатите решиха учениците да не държат включени телефоните си в час. “Но реално няма никакъв механизъм, който би могъл да гарантира прилагането на този текст”, посочи председателят на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” д-р Юлиян Петров. “Така, всяко училище само е оставено да се справя с проблема и в крайна сметка много от учениците в българските училища продължават да чатят и да се разсейват по време на уроците”, подчерта още Петров.

Практиката да се взимат телефоните на учениците се въвежда все по-често на национално ниво в Европа, а тенденцията се пренесе и у нас. На много места се събират телефоните преди първия час и се връщат след приключването на учебните занятия. Отнемат ги не само заради разсейването, но и по повод агресията и тормоза с клипове. От тази учебна година повечето класни стаи са оборудвани с обособени етажерки за мобилните устройства.

В други държави от Балканите масово са забранени. Турция направи това още от миналата учебна година, като се събират на входа на училищата в специални сейфове. Гърция въведе пълната им забрана от тази година, като дори разшири обхвата на изземани всякакви устройства, записващи образ и звук. За нарушения учениците се санкционират с отстраняване от учебни занятия, предвидени са и дисциплинарни наказания за учителите. Косово и Албания ги забраниха преди 5 години, но мярката не се прилага успешно във всички училища. В Румъния и Сърбия решението за забрана на мобилните телефони в класната стая зависи от самото учебно заведение, като тази възможност се въвежда за първи път сега. Такива мерки липсват в РСМ, Словения и Хърватия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"