Проверяват бели бюлетини от машините на вота

40 пъти повече са проблемите с принтерите след 2023 г.

Общественият съвет към ЦИК пита и защо има разминавания в гласовете за партиите отчетени от флашпаметите и тези при ръчното преброяване

Хартията била двойно хромирана

За анализ на причините за белите бюлетини, бълвани от машините на вота, в които не е отразен гласът на избирателя, настояват от Обществения съвет към ЦИК. От него искат и изясняване на проблемите, свързани с машинното гласуване, а целта е “повишаване на доверието в изборния процес преди предстоящите предсрочни парламентарни избори”.

От Обществения съвет информират, че още в края на юни са изпратили предложение до ЦИК за съставяне на експертна група, която да направи технически анализ на причините за отпечатване на празна бяла бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя от машинно гласуване на изборите “две в едно” на 9 юни 2024 година.

До момента няма данни да е започнала работата по подобен анализ. Затова от Обществения съвет са започнали серия от работни срещи, в които търсят отговори на проблемите, свързани с машинното гласуване.

По темата за отпечатвани от машините бели бюлетини Общественият съвет се е срещнал с представители на “Сиела” АД - фирмата, доставяща и поддържаща машините в изборния ден, и “Смартматик” - производител на машините.

На срещата от Обществения съвет са представили данни за значителен спад на избирателите гласували с машини през юни 2024 г., в сравнение с тези, които са предпочели машините през април 2023 г. Установен е и по-голям брой отчетени от флашпаметите на машините подадени гласове за партии (няколко хиляди) в сравнение с ръчно преброените от секционните избирателни комисии бюлетини от машинното гласуване. Въпросът за разминаването в гласовете бе повдигнат в някои от делата по оспорване на резултатите от местните избори. От Обществения съвет към ЦИК са категорични, че както “белите бюлетини”, така и разликите в гласовете подкопават доверието в машинното гласуване.

От “Сиела” АД и “Смартматик” са категорични, че причина за белите бюлетини, отпечатвани от машините на последните избори е хартията на принтерите, която била двустранно гланцирана и това предизвиквало засичане на принтерите при отпечатване на бюлетините. От “Сиела” отчитат силно нарастване на проблемите с принтерите (40 пъти) след смяната на хартията през 2023 г.

За софтуера и транспорта

Обявиха поръчката за близо 9 млн. лева

ЦИК обяви състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: “Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. за 8 948 952,00 лева с ДДС за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Изискванията към фирмата са да се извършва профилактика, тестване на машините за гласуване, инсталирането на софтуера и др., както и транспорта им до избирателните секции.

Тестването на машините, инсталирането на софтуера и поддръжката на техниката е за 8 008 152,00 лв. с ДДС. Втората част на заданието за транспорта е в размер на 940 800,00 лв. с ДДС.

Очаква се „Сиела Норма” да бъде определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот, тъй като това е фирмата, която е официален представител на производителя на машините - “Смартматик”, а дейностите по техниката могат да се извършват от оторизирани представители заради интелектуалната собственост на софтуера.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"