Проверяват украински прокурори за избягване на наборна служба чрез подкупи

Украинската главна прокуратура разследва 49 прокурори в западната украинска Хмелницка област за предполагаем опит за избягване на военна служба чрез купуване на статут на инвалид, съобщиха от прокуратурата, предаде БТА.

Главният прокурор Андрий Костин е подписал заповед за вътрешно разследване, съобщиха от ведомството му. Главният прокурор на региона е един от 49-те, според съобщение в информационния портал Censor.net.

В неговия материал се казва, че прокурорите очевидно са получавали инвалидни пенсии, които са си уреждали чрез плащания към жена, която е участвала в регионалния съвет от партията на президента Володимир Зеленски. Тя е обвинена, че е класифицирала хиляди украинци като инвалиди и следователно негодни за военна служба в замяна на пари.

Жената и нейният син, който е оглавявал регионалния пенсионен фонд и за когото се съобщава, че е замесен, са задържани, се казва в информацията, като се добавя, че синът разполага с над 10 млн. долара в брой в страната и чужбина и притежава три жилища в Украйна и Европа.

Също така се посочва, че получаването на удостоверение за инвалидност струва до 4 000 долара. Повечето от кандидатстващите са жени. Идеята е, че ако една жена е инвалид, тогава съпругът ѝ, който е в наборна възраст, ще трябва да се грижи за нея и по този начин се изважда от списъка на подлежащите на мобилизация. Избягващите проекта се прикриват, защото именно жената е тази, която кандидатства за обезщетението.

Съобщава се, че разследванията не се ограничават само до прокуратурата в Хмелницка област, а се очаква да обхванат и други прокуратури.

Според неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" Украйна, която има за цел да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, е считана за една от най-корумпираните страни в Европа след Русия, добавя ДПА.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"