Провъзгласяват първата дама на Азърбайджан за почетен доктор на ВТУ

Провъзгласяват първата дама на Азърбайджан Мехрибан Ариф Алиева, която е и президент на Фондация "Гайдар Алиев" за Почетен гражданин на Велико Търново и за почетен доктор на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Церемонията по връчването на инсигниите е насрочена за 22 септември в Музей "Възраждане и Учредително събрание" в старата столица.

Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов ще представи мотивите и решението на Академичния съвет за присъждането на най-високото почетно звание на университета.

На 14 декември 2015 г. Академичният съвет на великотърновската Алма Матер присъди званието Doсtor honoris causa на Мехрибан Ариф Алиева за приноса й в опазването, съхраняването и популяризирането на европейските и световни културни ценности.

"Приносът на госпожа Алиева е не само в популяризиране и разпространение на богатата азербайджанска култура в Европа и света, но и в нейните целенасочени и устойчиви намерения за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство на Стария континент. Несъмнени са стремленията и качествата й в името на каузата да сближи и обедини различните култури по света", заявиха от ВТУ.

Тя става и почетен гражданин на Велико Търново заради това, че фондацията и дари 3 млн.лв за крепостта Трапезица във Велико Търново. Заради разностранната си обществена и благотворителна дейност Мехрибан Алиева се радва на изключително уважение и високо признание както в Азербайджан, така и по света. За съхраняването и развитието на устното народно творчество и музикалното наследство на Азербайджан е удостоена с почетното звание посланик на добра воля на ЮНЕСКО през 2004 г. По-късно става посланик на добра воля и на ИСЕСКО.

От 2004 г Мехрибан Алиева е президент на Фондация "Гайдар Алиев". Тя поддържа и ръководи фондацията от самото й създаване, следвайки упорито принципите за опазването на високо стойностни художествени продукти и да популяризира наследството на Азербайджан. В синхрон с политиката, следвана от Мехрибан Ариф Алиева, последните 10 години със средства на фондация "Гайдар Алиев" са извършени поредица от мащабни проекти за реконструкция и възстановяване на културни паметници в Европа. През 2009 г. проект "Адрес на толерантността - Азербайджан" осигурява средства за реставрация на пет от витражите на катедралата в Страсбург. Голямо впечатление на европейската общественост правят възстановяването на римските катакомби през 2012 г. и "Зала на философите" в Капитолийския музей, отново в Рим.

За личната си мотивация, участие и съзидание във високохуманни дела в полза на културата на човечеството Мехрибан Алиева получава редица престижни отличия и награди не само в собствената си страна, но и в чужбина. Тя е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен й от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"