Продават на търг фланелка на Марадона, очакват да стигне до цена 1.2 млн. долара

Фланелката на аржентинския национален отбор, носена от легендарния Диего Марадона на полуфинала на Световното първенство през 1986 г., ще се продава на търг от 22 август в Sotheby's в Ню Йорк на цена между 800 000 и 1,2 милиона долара.

Марадона я замени за ръкавиците на белгийския вратар Жан Мари Пфаф, който пази спомена оттогава, а след като двамата се срещнаха отново през 2016 г., аржентинската звезда му написа посвещение: „За Жан Мари с цялата ми любов“, описаха подробности от Sotheby's.

„Пазя тази фланелка почти четири десетилетия, откакто с Диего си разменихме неща след онзи незабравим полуфинал. Да се ​​състезавам срещу един от великите футболисти беше чест, но да го нарека приятел беше още по-специално“, каза бившият белгийски футболист.
От 2023 г. Пфаф излага изпотената и подписана фланелка в своя „El Sympatico Museum“ в град Беверен (Белгия), а преди търга, който е открит за онлайн наддаване, тя може да се види в централата на Sotheby's в Ню Йорк от 26 до 30 юли.

Фланелката на Марадона е едно от бижутата на търга на вещи на спортни икони, сред които е и испанският тенисист Рафа Надал, от когото се предлагат ракета, която е използвал през 2006 г. на Ролан Гарос и Уимбълдън, и чифт обувки, които е използвал през 2014 г. на Australian Open.

Освен това, най-скъпият артикул в разпродажбата е шкафчето на звездата от НБА Коби Брайънт (до 1,5 милиона долара), следвано от панталоните, носени от Майкъл Джордан на мача, с които той се оттегли (до 250 000 долара). 

Преди почти два месеца аукционната къща Aguttes в Париж обяви спирането на търга за спечелената от Диего Армандо Марадона "Златна топка" на Световното първенство през 1986 г. Причината е иск от семейството на починалия футболист, който твърди, че тя е открадната. Агутес взе решение да спре търга въпреки факта, че френски съд го разреши в четвъртък, отхвърляйки жалба от семейството на Марадона.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"