Продължава хаосът с железницата на Франция

Железопътният трафик във Франция все още е прекъснат след вчерашната атака срещу железопътната мрежа, за която все още никой не е поел отговорност, а разследването продължава, съобщават днес френските медии. Високоскоростната железопътна мрежа на Франция беше засегната от координирани „злонамерени действия“ вчера, включително палежи, които предизвикаха прекъсване на много от най-натоварените влакови линии в страната.

Ситуацията се подобрява, но трафикът все още е прекъснат по две от трите линии, отиващи към Бретан и югозапад, докато по линиите на север 80 процента от трафика е засегнат и навсякъде се регистрират закъснения от един до два часа, съобщава France 24.

По високоскоростната линия в източната част на страната железопътният трафик се осъществява нормално, сочат данни на държавните железници SNCF. 

Очаква се ситуацията да се подобри още днес, благодарение на мобилизирането на няколко хиляди железничари, съобщиха от компанията. На няколко места по железопътната мрежа в нощта между четвъртък и петък бяха пуснати оптични кабели в близост до релсите, след като старите бяха изрязани и изгорени.

Френският премиер Габриел Атал каза вчера, че саботажът, който удари ключови части от френската железопътна мрежа преди Олимпийските игри, е имал "ясна цел - да блокира мрежата за високоскоростни влакове". Той каза, че "вандали" са атакували стратегически главните пътища от север, изток и запад към Париж, няколко часа преди церемонията по откриването на Олимпиадата.

Парижката прокуратура започна разследване и окачестви целия случай като "умишлено увреждане", причинено на железопътната инфраструктура. Проби от няколко места са изпратени за незабавен анализ в Националния изследователски институт на жандармерията.

Източник, близък до разследването, заяви, че става въпрос за добре подготвена операция.

Нападението, извършено в навечерието на снощната церемония по откриването на Олимпиадата в Париж, предизвика хаос на гарите.

„Най-засегнати са 800 000 души, които трябваше да стигнат до ваканционните си дестинации този уикенд“, каза служителят на транспортното министерство Патрис Вергрие.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"